REDACCIÓ. (Engolasters).- Andorra ja està a punt per rebre la 13a edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FëMAP). L’església parroquial de Sant Julià de Lòria acollirà aquest dijous a les 21:00 hores l’actuació musical del grup Phaedrus, mentre que el 27 de juliol a les 20:00 hores el llac d’Engolasters rebrà el grup Jota Martínez Ensemble. El festival no només potencia la música antiga, sinó que també fa una aposta cultural, ja que abans dels concerts es programen visites guiades. En el cas de Sant Julià de Lòria, l’activitat consistirà en un passeig pel centre del poble per observar l’evolució que ha experimentat la localitat des del segle XII; i pel que fa a Engolasters, l’acte se centrarà en el camí hidroelèctric.
“Contents de tornar a estar Andorra”, ha expressat el director del FëMAP, Josep Maria Dutrèn. El màxim dirigent ha destacat que més enllà de l’àmbit cultural, la proposta té una dimensió territorial, centrant-se en la comunitat catalana, per això ha remarcat que “sense els concerts de la Catalunya Nord i sense els d’Andorra, el festival no tindria el sentit que volem que tingui”. En aquesta línia ha agraït el comú de Sant Julià i a Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) per sumar-s’hi una vegada més.
A Sant Julià, la composició de Phaedrus comptarà amb set músics provinents de diferents països, entre els quals Espanya, Alemanya, França, Itàlia o Suïssa. El grup tocarà a l’església de Sant Julià i Sant Germà amb un repertori carregat d’Adònies, unes festes celebrades a l’antiga Grècia que van fascinar diverses figures del renaixement italià. La banda en recull alguns fragments d’autors italians de finals del segle XV i principis del XVI. Prèviament, es procedirà a fer la visita guiada, que començarà a les 18:00 hores a la Casa Comuna.
La població laurediana tindrà per segona vegada consecutiva una proposta d’aquest esdeveniment, després que l’any passat es vinculessin al FëMAP. Pel comú és una aposta per intentar atreure el turisme, ja que els costa captar visitants en comparació amb altres parròquies. “Per nosaltres és un honor poder formar part del festival perquè posiciona les diferents poblacions participants dintre d’un turisme cultural diferent”, ha explicat la consellera de Cultura de Sant Julià de Lòria, Teresa Areny. Per aquest motiu, Areny ha valorat formar-hi part perquè els ajuda a captar “un altre tipus de turista a través de la cultura i la música antiga”.
L’altre concert que es farà en el país serà el de Jota Martínez Ensemble en el llac d’Engolasters, gràcies a la col·laboració de FEDA. La companyia ja fa 10 anys que està vinculat amb el FëMAP i enguany tornarà a oferir un espectacle a l’aire lliure. “És un entorn a l’aire lliure amb el llac al fons, un espai molt tranquil i és una manera molt diferent d’escoltar la música, que tradicionalment s’escolta a dins de capelles”, ha destacat el director general de FEDA, Albert Moles. “En aquest cas són danses medievals que els pelegrins cantaven en els seus periples i el líder del grup va em va garantir que hi hauria un cert moviment, no vol dir que la gent surti a ballar, però que hi hauria un cert moviment i això és important perquè la gent s’ho passi bé”, ha comentat Dutrèn, qui ha detallat que s’ha volgut portar aquest grup per adaptar-lo a les característiques de l’entorn. També serà una oportunitat per conèixer les instal·lacions i el camí hidroelèctric, atès que a 18:30 hores tindrà lloc la visita guiada per aquest espai, on es descobrirà com es va començar a produir l’electricitat en el coprincipat. Cal mencionar que aquest concert serà gratuït perquè FEDA s’encarregarà de finançar-lo.