La campanya del préssec a la finca Borda del Coll, a les Valls de Valira, no ha estat bona. La fruita no reuneix les condicions per comercialitzar-se i en aquesta situació és quan actua la Fundació Espigoladors. Voluntariat de l’entitat han collit els préssecs, que es destinaran a un ús social, en comptes de quedar-se als arbres.
El treballador de la propietat, Robert Capdevila, ha explicat que un dels problemes ha estat la humitat. “Ens ve una plaga que en diem arrufat i ataca la fulla. Fa que es mori i, a partir d’aquí, el creixement del préssec no és prou digne”.
L’espigolament
La Fundació recupera una activitat històrica, l’espigolament. Anar als conreus per buscar el que queda després de la collita principal. L’entitat, que ha actuat per primera vegada a l’Alt Urgell, fa una crida perquè persones de la zona s’afegeixen al voluntariat i perquè propietaris de més finques s’hi posin en contacte.
El responsable d’espigolaments i aprofitament alimentari, Marc Farrés, remarca que “a Catalunya es perden un terç dels aliments que es produeixen, a la vegada tenim més d’un 20% de la població en risc de pobresa i els bancs d’aliments necessiten menjar”. En aquest sentit, ha explicat que “no és que tot el que sobri ho haguem de donar però també és un contrasentit que coses que sobrin s’acabin malbaratant”.
Una vegada finalitzada la jornada, i feta la tria dels préssecs, una desena de caixes s’han donat al projecte ‘Aliments per la Solidaritat’, a la Seu d’Urgell.