REDACCIÓ. (Esterri).- L’Esbaiola’t 2024 celebrarà la 17a edició de l’11 al 14 de juliol a Esterri d’Àneu, una edició que ve marcada pel canvi de gestió del festival, sent l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu qui n’agafa les regnes assumint el 100% de l’organització i gestió per tal de garantir la continuïtat del festival.
D’una banda, s’ha creat un nou equip encapçalat per dues dones que realitzen la direcció artística (Amàlia Atmetlló) i la direcció executiva (Judit Busquets), acompanyades d’en Ferran López a la direcció tècnica, que ja realitzava aquesta tasca sota el comandament de La Baldufa; en Jaume Gallart regidor de Cultura, i Pere Ticó, l’alcalde i referent del festival al territori. Pel que fa a la resta de l’equip, la majoria de les persones incloses en el nou organigrama de l’Esbaiola’t ja formaven part de la seva organització, fet que, per l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu suposa la millor garantia que el festival continuï endavant mantenint la seva essència i sent un referent de les arts escèniques per al públic familiar.
D’altra banda, l’Ajuntament passa a assumir la totalitat del pressupost del festival, augmentant-lo en un 25% per tal de fer-lo viable i sostenible. En aquest sentit, a nivell institucional, tant la Diputació de Lleida, a través de l’IEI, com la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Cultura, també augmenten la seva aportació al festival.
Partint d’una idea de continuïtat, l’Esbaiola’t tindrà una durada de quatre dies de programació de qualitat per al públic familiar, amb espectacles de referència a preus populars, amb entrades que aniran dels 2 als 7 euros, i moltes activitats gratuïtes i al carrer. L’any passat es van vendre prop de 6.500 entrades, i aquest any s’espera més o menys el mateix públic.
Pel que fa a la programació, enguany és un cartell de luxe. Aquest 2024 hi haurà un total de 19 companyies professionals, set de les quals són estrangeres, això suposa un 37% de la programació vinguda de fora. A més, hi haurà dues propostes de teatre inclusiu (Cooperativa Alba Jussà i Fundació Alosa de Lleida), un taller amb alumnat de pràctiques de l’EAM Aula de Teatre de Lleida i 11 propostes sorgides del territori (Pallars Sobirà). Això són un total de 33 propostes diferents en 13 espais d’actuació.
Propostes per a tots els públics
Pel que fa a les companyies professionals, n’hi ha 6 vingudes de França, entre les que cal destacar les següents propostes: “D-construction” de la companyia Dyptik és un espectacle de dansa hip-hop de carrer amb sis ballarins al voltant d’una enorme tanca metàl·lica on a partir del moviment intenten trencar barreres de tot tipus; en segon lloc, “Clan Cabane” de la companyia La Contrabande, és un espectacle amb 5 acròbates i dos llits elàstics, que juguen amb fustes i construeixen espais de joc efímers, aquest espectacle és estrena a l’estat espanyol; i “Un Océan d’amour” de la companyia La Salamandre és un espectacle de teatre d’objectes fet tot ell amb paper que parla d’una bonica història d’amor, del consumisme i del pas del temps, basat en el còmic de Grégory Panaccione i Wilfrid Lupano.
Altres companyies franceses que també tindrem a l’Esbaiola’t són Jyoti Supernaturel que és un acròbata i mag espectacular que treballa brillantment amb boles de cristall; els Imperial Kikiristan que són una banda de música de carrer molt còmica; i La Toupine, una cèlebre i prestigiosa companyia francesa que ens brindarà un dels seus preciosos carrusels. També hi haurà una companyia belga, Pikzpalace, que amb la “Boucherie Bacul” una petita carnisseria de carrer no ens deixaran indiferents amb el seu humor negre.
De l’estat espanyol tenim a la companyia Jimena Cavalletti, amb el divertit espectacle B.O.B.A.S. Banda Orquestral Benèfica d’Actes Sepulcrals, on tres dones clowns ens faran gaudir d’allò més. I el mediàtic Wilbur, atleta olímpic reconvertit en acròbata i clown que ens meravellarà amb l’espectacle “Piensa en Wilbur”.
Vingudes de Catalunya tindrem a La Corcoles, amb l’espectacle “Carena” que és suport a la creació del festival i va estar fent residència creativa al mes d’abril a Esterri; també Manel Rosés amb la seva darrera creació en solitari “Akri” on explora els llindars a través de l’acrobàcia, la dansa i una escala; també tindrem a la companyia La Curiosa, amb l’espectacle per primera infància “Textures” on experimenten a través de la música, l’art i les projeccions; Jose Luis Redondo amb “Arriba”, un espectacle d’humor, molt sarcasme i equilibris; i la Tresca amb “Zum” una animació que ja és un clàssic del festival.
Cal mencionar que dins d’aquest grup de cies professionals en tenim un bon nombre de Lleida província com són: Zum-Zum Teatre amb “Soc una nou” premi FETEN a la millor direcció i a la millor interpretació coral; les joves i magnífiques Lookatthingsdifferent amb l’espectacle de dansa “Somos”; la nova creació de Tombs Creatius “Lilliput. Jocs de fades” que estrenaran una setmana abans de l’Esbaiola’t; el Centre de Titelles amb “Kuntur”; i finalment, l’escola del Solaç amb el taller de capgrossos, una activitat que no pot faltar al festival. També volem destacar que serà en Ramon Molins de la cia Zum-Zum Teatre qui aquest any
dirigirà el taller de teatre amb l’alumnat de l’Aula de Teatre de Lleida, treballaran la peça: “Piece of Peace” que mostraran també al festival. També destaquem les propostes de teatre inclusiu amb la companyia Lo Niu i l’espectacle “Jo també ho soc” que han estrenat a l’Enre9, i la companyia del territori El sac de varietats de Tremp, sota la direcció de l’Eduard Muntada actuaran amb “Una festa sense trus ni embàs”.
Finalment, les propostes del territori, seran les mateixes de cada any amb alguna nova incorporació: la batucada d’Àneu Batukts, els Diables de les Valls d’Àneu, la xaranga Kina Creu i l’Estarna que amenitzaran la cercavila de capgrossos, L’Esperanceta, el grup de dones d’Esterri que faran la xocolatada de benvinguda aquest any amenitzada per punxadiscos del territori: MDM, també la platgeta i l’automaquillatge.
També, com a novetat, dins les propostes de territori, hi afegim els tallers que enguany seran d’artesanes i artistes km0, tot dones, com són: Ceràmica Ondina, Les Flors de la Mí i Rosa Mari Tejedor amb els seus telers.