J.P.O. (La Seu d’Urgell).- Una sessió, amb professionals i entitats vinculades als joves, ha tractat la retenció de talent i la fixació de jovent a territoris de muntanya. La proposta s’ha organitzat des de l’Oficina Tècnica de Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran de la Diputació de Lleida, amb una dinàmica participativa.
Com ha explicat Teresa Botart, assessora d’Innovació i Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida, “ha sortit, evidentment, dèficits d’infraestructures i serveis, però sobretot el tema de la formació i que es posi en valor els recursos que hi ha a l’entorn per generar nous models de negoci”.
Entre les qüestions més tractades també s’ha parlat d’habitatge, i relleu generacional, qüestions clau perquè el jovent decideixi quedar-se. Tanmateix, com ha destacat Joana Terré, coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Alt Pirineu, perquè els joves es quedin, la mobilitat entre les comarques i els municipis del Pirineu ha de ser més fàcil per “tenir accés a diferents cicles formatius de grau mig que hi ha en diferents capitals de comarca. En aquest sentit, Terré creu que “les vies de comunicació haurien de ser millors i els mitjans de transport públics més amplis”.
La iniciativa, que també tindrà lloc a Sort, ha estat impulsada per les Jornades per a l’Excel·lència, que enguany es celebraran els dies 4 i 5 d’octubre, a Esterri d’Àneu, on els joves volen parlar en primera persona, com ha explicat Marta Guillén, de les Jornades: “Ens han interpel·lat, i comentat que volen parlar ells, i crec que la millor manera és fer-los participar en tots aquests eixos que es volen treballar”. En aquest sentit, Anna Montoliu, de les Jornades, ha manifestat que tot el que es parli en aquestes sessions “es portarà a les Jornades a unes taules rodones perquè puguem parlar de totes les conclusions que s’hi han obtingut”.
Enguany, les Jornades per a l’excel·lència s’organitzen sota el títol ‘Joventut al Pirineu. Projecte vital i professional’.