J.P. (Tremp).- El darrer cap de setmana de setembre, els dies 27, 28 i 29, se celebrarà a Tremp un espectacle commemoratiu per l’arribada de l’empresa La Canadenca, el 1911 Sota el títol d’‘Elektra’, el show servirà per posar en valor els esdeveniments que van tenir lloc a Tremp en motiu de l’arribada de topògrafs, enginyers i tècnics per la construcció de la presa de Sant Antoni i la central hidroelèctrica de Talarn.
Com explica Sílvia Romero, alcaldessa del municipi, aquest fet “va tenir un impacte molt gran a la comarca, a Tremp, i amb la seva construcció i entrada en funcionament va generar una transformació indiscutible”.
El patrimoni hidroelèctric del Pallars és considerat una activitat econòmica transcendental, tant per l’evolució econòmica i energètica com pel punt d’inflexió històric. Així ho confirmen les paraules d’Arcadi Castelló, geògraf i membre de l’associació Pirineus Watt: “El que permet aquestes infraestructures és el que es coneix com el segon salt industrial a Catalunya. Venien d’una primera fase en què la matèria primera per la creació d’energia era el carbó i aquí es posa en marxa amb aigua una energia molt més neta”.
Una activitat que va deixar empremta en el paisatge geogràfic, topogràfic i també antropològic de la zona. En el període àlgid de les obres van arribar al voltant de 4.000 treballadors, un moment en què Tremp tenia 2.500 habitants. Això va generar tensions, desconfiança i transformació, molt comprensibles en opinió de l’historiador Xavier Tarraubella, ja que es tractava “d’una gran obra que no entenien; això de domesticar el Noguera Pallaresa, un riu que tenia fama de rebel, que es plantegés posar una gran barrera per produir llum els hi semblava increïble”. És per això que, continua Tarraubella, “les activitats giraran al voltant d’aquests primers mesos i del que va suposar aquesta primera arribada dels enginyers i treballadors de La Canadenca a la zona”.
Hi haurà espectacles de carrer, monòlegs i activitats al carrer que permetran connectar amb la població amb aquest moment històric que van viure els nostres avantpassats en primera persona.