J.P. (Farrera).- ‘Roseta, una memòria en resistència’ és una exposició que tracta sobre l’univers trementinaire. El projecte s’exposarà a partir de l’11 de maig al Centre d’Art i Natura de Farrera, on les seves autores, la Marta Garcia i la Neus Solà, l’han acabat de desenvolupar.
En paraules de Marta Garcia Cardellac, fotògrafa i coautora del projecte, la seva intenció “més enllà de documentar qui eren les trementinaires és parlar sobre el context històric i social del moment. Ens hem trobat en punt d’inflexió entre com es veien abans i com s’interpreten ara. Són dos visions molt diferents”.
Bruixa i trementinaire sovint van de la mà en l’imaginari col·lectiu català. Cal tenir en compte que la bruixa és el personatge mitològic més complex, perquè és el més real. Si bé és cert que els contes i la tradició oral ens l’ha llegat com un personatge replet de tòpics, berrugues i màgia negra, la realitat, però, era diferent.
‘Roseta’ és un treball artístic que recull i reflexiona sobre aquest contrast entre la veritat i la ficció de les trementinaires, les bruixes catalanes més famoses, provinents de la Vall de la Vansa i Tuixent, i també sobre la relació de subsistència que l’ésser humà ha tingut amb la natura.
Com explica Neus Solà, fotògrafa i coautora de ‘Roseta’, “ara ens trobem en un món capitalista i hi ha una mica la necessitat de reconnectar amb aquesta natura perquè vivim envoltats de tecnologies i es busca l’essència de les persones que potser abans sí que es veia reflectida en el dia a dia”.
Roseta és un nom de trementinaire, expliquen, un personatge que ens parlarà, a través d’una instal·lació audiovisual que barreja el gènere documental i la ficció, sobre la importància de tornar als orígens i relacionar-nos amb respecte amb l’ecosistema del qual formem part.