REDACCIÓ. (La Seu d’Urgell).- La setmana vinent arrenca la 13a edició del cicle ‘Parlem d’Història’ que enguany consolida l’Espai Ermengol-Museu de la ciutat com a marc per presentar els treballs de recerca jove, concretament de 4t d’ESO de l’Institut-Escola d’Oliana i de 2n de Batxillerat de l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.
Així, el dijous 9 de maig, a les 20:00 hores, tindrà lloc la presentació dels treballs de 4t d’ESO de l’Institut-Escola d’Oliana sota el títol ‘La memòria de la guerra civil i postguerra a Oliana’, treball acadèmic de les alumnes Judit Boix, Cristina Floruc, Ona Ginestà i Noemí Marsiñach, a partir de les entrevistes realitzades a persones grans d’Oliana i la investigació sobre aquesta etapa històrica.
El dijous 23 de maig, a les 20:00 hores, serà el torn de les presentacions del treballs de recerca 2n de Batxillerat d’alumnes de l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell: ‘El jaciment del pati de Les Monges’, a càrrec d’Andrea Cortés, i ‘L’empremta de la Segona República’, a càrrec d’Andreu Saiz.
Tant les xerrades com les presentacions del treballs de recerca jove es podran seguir en directe pel canal de YouTube de l’Espai Ermengol on hi quedaran enregistrades.
Paral·lelament s’anirà desenvolupant la programació pròpiament dita del cicle ‘Parlem d’Història’, per continuar amb la divulgació de fets històrics ocorreguts al municipi i comarca a càrrec d’historiadors i historiadores del territori. Així, el pròxim dimecres, 8 de maig, el cicle de les quatre xerrades programades l’obrirà Alba Pampalona amb la conferencia que porta per títol ‘Aliances i poder: les dones de la casa vescomtal de Castellbò’.
La següent xerrada serà el dimecres, 15 de maig, a càrrec de Rafel Mitjans, Teresa Soler i Lluís Obiols amb ‘La música dels gegants. El flabiol i el tamborino de la Seu d’Urgell’. El dimecres, 22 de maig, serà el torn de la xerrada que oferirà Javier Salazar amb ‘La Seu d’Urgell, baluarte del carlismo (1874-1875)’.
La darrera conferència d’aquest 13è ‘Parlem d’Història’ serà la que impartirà Daniel Fité amb ‘Un rei al Pirineu: la visita d’Alfons XIII a la Seu d’Urgell de l’any 1924’.
Totes quatre conferències, que tindran lloc a l’Espai Ermengol, s’iniciaran les 20:00 hores. L’entrada és lliure.
Visita guiada: ‘La Seu i l’aigua’
El Parlem d’Història 2024 es clourà amb una visita guiada que tindrà lloc el dimecres 5 de juny sota el títol ‘La Seu i l’aigua’, on es visitaran diferents punts de la ciutat per conèixer usos que s’ha fet de l’aigua històricament al nostre municipi. Aquesta activitat, que s’iniciarà des de l’Espai Ermengol a les vuit del vespre, també és gratuïta.
La 13a edició del ‘Parlem d’Història’ 2024 compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. Pel que fa a la Recerca Jove, hi col·labora l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell, i com a novetat d’enguany l’Institut Escola d’Oliana. També el Parc Olímpic del Segre on també hi passarà la visita guiada dedicada als diferents usos de l’aigua a la nostra ciutat.