J.P.O. (Coll de Nargó).- Una setantena de joves dels instituts de Tremp i Oliana han assistit al primer Congrés Científic, en el marc del projecte Investiga.edu. Els grups han presentat les seves conclusions després de les activitats, fetes a l’aula, al voltant del jaciment de la cova de Montanissell, conegut com ‘la Senyora de les Muntanyes’.
Com explica Anna Bonet, tècnica d’Investiga.edu, la importància d’aquest jaciment trobat el 2004 rau en “l’aparició d’uns esquelets prehistòrics on la dona és qui té els atributs de poder”. En aquest sentit, resulta ideal per estudiar-lo a les escoles perquè “aquest jaciment, a més de treballar territori i arqueologia i prehistòria també serveix per treballar temes de perspectives de gènere i fer connexions entre passat i present”.
El jaciment va ser descobert, per casualitat, durant un estudi de diferents coves de difícil accés. Durant la jornada, l’alumnat ha pogut parlar amb els autors de la troballa, un dels quals, Eduard Domínguez, és pare d’un dels alumnes participants. Domínguez (pare) qualifica l’experiència d’”impressionant” ja que “en el moment de baixar no veus ni el sostre ni el fons i de cop i volta, penjat de la corda, trobes tot el jaciment”.
Un altre dels descobridors, l’espeleòleg Lluís Laplaza també ho descriu de la mateixa forma, quan parla del dia següent “quan vam anar a ajudar a prospectar el qui hi havia”.
El projecte busca apropar a les escoles la recerca científica perquè l’alumnat conegui i valori els jaciments de la zona, una acció que l’arqueòleg Josep Gallart troba que “s’hauria de fer amb tots els jaciments” si el que es vol és “que la gent respecti el patrimoni”. “Fer-lo conèixer, viure’l i treballar-lo a les escoles és fonamental”, conclou Gallart.
El projecte Investiga.edu és impulsat des del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología. Compta amb el suport del Geoparc Orígens i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.