J.P. (Tremp).- ‘Llavors d’oportunitats’ és un projecte d’agricultura social de la cooperativa Alba Jussà articulat a partir de la recuperació de dos patrimonis culturals del Pallars Jussà: d’una banda, les llavors de varietats tradicionals i, de l’altra la memòria, dels padrins i les padrines que hi han treballat. També es focalitzen en la creació d’oportunitats laborals per a persones amb dificultat d’accés al treball, i per la sensibilització i reapropiació de la sobirania alimentària per part de la comunitat.
Com explica Mart Gòmez, coordinadora del projecte, tot el procés de parlar amb els padrins i padrines, i recollir les llavors “ens ha donat molta informació sobre com, en poc temps, ha canviat el model de consum i el tracte amb la terra. En aquest sentit, Gòmez troba molt valuós “tornar a posar en valor aquestes varietats que durant tants anys s’han adaptat al clima”. A més, Gòmez considera que projecte “ens permet reflexionar i posar en valor el sector primari i per què no, plantejar-nos fer una mica d’autoconsum”, que també “ens porta a valorar els esforços dels que treballen la terra i dels que durant molts anys han viscut d’això”, conclou Gòmez.
El projecte va començar el 2018 amb la línia de producció principal, que és la de la llavor. Enguany, però, han iniciat una de nova de producció de planters, i estan treballant en una altra de producte fresc.
Quant a la sensibilització, busquen formes creatives d’arribar al públic per a incentivar un consum més responsable, conscient i de proximitat. Aquest Sant Jordi van publicar un primer conte en pallarès que presentava sis protagonistes: sis verdures locals amb les seves particularitats. Ara en publiquen un altre, adreçat, també, a un públic infantil com detalla María Bea, responsable de comunicació del projecte ‘Llavors d’oportunitats’: “El conte es diu ‘La llavor plantada’ i és més aviat un conte enfocat a homenatjar als padrins i les padrines del Pallars, i a la saviesa que han acumulat amb els anys i que volem que es transmeti generació rere generació”.
En un context de canvi climàtic consideren primordial mantenir les varietats adaptades al clima regional, que és extrem, diuen, i escoltar les veus expertes que fa anys que treballen la terra.