REDACCIÓ. (Sant Sadurní d’Anoia).- L’Escola d’Hoteleria del Pallars, a l’Institut Hug Roger III de Sort, ha entrat en la història del col·lectiu Slow Food en convertir-se, juntament amb l’Escola de Cuina de Tona, en la primera a aconseguir el distintiu Slow Food Km0, un segell de qualitat que certifica que a l’escola s’aposta per allò que és bo, net i just. Representa, a més, un gran pas, ja que reconeix la feina ben feta d’aquestes cuines on es formen els joves que en el futur poden marcar la cuina professional catalana.
La recepció del distintiu es va fer oficial aquest dilluns a Sant Sadurní d’Anoia, durant la trobada anual dels cuiners i cuineres que formen part del col·lectiu Slow Food Catalunya. La trobada va incloure l’acte d’entrega del distintiu que els acredita com a membres de l’associació, una jornada que va presidir el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, juntament amb l’alcalde del municipi, Pere Campos, i que va estar apadrinada per la xef Carme Ruscalleda.
Enguany, s’han sumat al grup vuit nous restaurants, un menjador escolar, i com a gran novetat, s’ha donat la benvinguda al paraigua Slow Food Km0 a dues escoles d’hostaleria, l’Escola d’Hostaleria d’Osona (Tona) i l’Escola d’Hostaleria del Pallars (Sort). En total, són 53 restaurants, 25 menjadors escolars i dues escoles de cuina amb el distintiu Slow Food Catalunya.
Els nous membres del moviment slow food Catalunya són la pizzeria gurmet napolitana Marghe 1889, de Terrassa i de Girona; el restaurant Deltaic, de La Cava-Deltebre; Cúmul Restaurant, de Montblanc; Les Nenes Bar, de Canet de Mar; Yumyum, de Sant Esteve del Monestir-Rosselló; el restaurant de l’Escola d’Hostaleria d’Osona, de Tona; i el restaurant pedagògic Escola d’Hoteleria del Pallars, de Sort. També s’ha incorporat un nou menjador escolar, l’Escola Tiziana, de Tiana, que s’hi suma als 24 menjadors que ja en formaven part del col·lectiu.
Slow Food Catalunya, cuina ecològica i de proximitat
Slow Food és una associació ecogastronòmica sense ànim de lucre, que neix per a fomentar una cultura gastronòmica basada en els aliments bons, nets i justos. Fundada a Itàlia l’any 1989, actualment es troba representada en 122 països diferents. A Catalunya, els cuiners Slow Food, a més, han impulsat el projecte Km0, creat l’any 2008, i que defineix i comprova l’assoliment de certs compromisos que assumeix el xef en relació amb la filosofia del bo, net i just.
Però, què vol dir ser Slow Food? Segons el seu Vademècum, “ser un restaurant Slow Food Catalunya vol dir cuinar plats de Km0 en els quals prioritzar la pagesia propera i ecològica, emprar aliments de temporada, evitar l’ús de transgènics, recuperar varietats en vies d’extinció, posar en valor espècies autòctones, i cuinar peix capturat de forma sostenible”.
Els requisits per ser Slow Food són varis. Entre ells, ser avalat o proposat per algun dels membres. En cas de no tenir l’aval, durant els primers mesos, el nou membre tindrà un “padrí” per a rebre assessorament i acompanyament. També, s’ha de disposar d’un mínim de sis o més plats Km0 a la carta (que han d’estar elaborats amb productes ecològics comprats directament a productors d’un radi inferior a 100 Km). També, s’ha de comprar de forma directa a un mínim de 8 productors locals que es trobin en un radi inferior a 100 Km. S’han de fer servir a les cuines productes protegits per l’Arca del Gust d’Slow Food. La carta de vins també ha de comptar amb una gran representació de vins locals. I s’ha de reduir al màxim la generació de residus i fomentar el reciclatge, així com apostar per l’ús d’energies renovables.
Des que un establiment demana “formar part del col·lectiu” poden passar entre 6 i 12 mesos, ja que s’ha de certificar i comprovar que es compleixen amb aquests requisits. El grup de ‘Sàpiens’, els més veterans de cada zona o regió, són els encarregats de fer aquest seguiment i de coordinar els adherits de la zona. Perquè, de fet, amb el temps, els restaurants han de tendir a ser Km0 al 100%.
En el cas de les escoles de cuina i els menjadors escolars, els requisits varien, però sempre en el marc de la filosofia i el vademècum Slow Food.