M.F. (Puigcerdà).- El Grup de Recerca de Cerdanya acaba de publicar el número 34 de la revista Querol. Aquest està dedicat a la Guerra Civil a Cerdanya, i l’ha coordinat Joan Peitx. És la primera vegada que l’entitat publica un monogràfic d’un tema concret amb l’objectiu de fer-ne difusió i, també, d’animar els investigadors a seguir treballant aquest període de la història.
En paraules d’Enric Quílez, president del Grup de Recerca de Cerdanya (GRC), “a excepció d’alguna cosa feta per alguns anarquistes en pla revisionista, hi ha poca cosa de les noves generacions d’historiadors, i creiem que encara queden molts fets per investigar”. En aquest sentit, Quílez espera que la aquest número de la revista “sigui un revulsiu per impulsa la investigació”.
La publicació recull articles de diferents autors sobre els fets de Bellver, els del Córrec del Gavatx, els de la comuna de Puigcerdà o sobre l’arribada dels nacionals a la comarca. Des del Grup de Recerca creuen que alguns d’aquests temes encara són força tabú, tal com comenta Quílez: “La gent d’una determinada edat està molt posicionada ideològicament. No hi ha una investigació pròpiament historiogràfica, sinó més aviat ideològica”.
S’ha fet una tirada de 200 exemplars que es repartiran entre els assistents a la presentació de la publicació, que tindrà lloc aquest dissabte a les 12 del migdia a la sala Pilar Prim de la Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà. També es podrà llegir en línia, a la web del GRC.
La revista Querol es publica dues vegades l’any. A més, l’entitat també edita la revista científica Ker.
Per altra banda, també aquest dissabte a la tarda el GRC ofereix dues conferències, dins de la segona edició del Cicle ‘Parlem de Ciència’. La de les 18 hores tractarà sobre l’impacte de la catàlisi i la de les 19,15 hores versarà sobre els constituents fonamentals de la matèria. Totes dues són de caràcter divulgatiu.