REDACCIÓ. (Barcelona).- Tots els estudiants universitaris del territoris d’alta muntanya poden optar a la convocatòria ampliada dels ajuts APA per al curs acadèmic 2023-2024. L’objectiu és concedir ajuts a la mobilitat a les famílies residents a les comarques dels Pirineus en les quals algun dels seus membres estigui matriculat en una universitat catalana aquest curs acadèmic. Per mobilitat s’entén desplaçament i allotjament fora de la comarca on es té la residència familiar.
Els ajuts APA, impulsats pel Departament de Recerca i Universitats, i gestionats mitjançant l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), preveu un import de 2.000 euros i es podran sol·licitar fins al 8 de maig.
Enguany, els ajuts incorporen les comarques del Berguedà, la Garrotxa i el Ripollès, donat resposta a la seva demanda de ser-hi incloses. Per tant, les famílies susceptibles de rebre els ajuts han de residir en una de les comarques següents: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès o Vall d’Aran.
L’estudiant que vulgui sol·licitar un ajut APA, a part de no superar els llindars de renda familiar i de patrimoni establerts en la convocatòria, ha d’estar matriculat en un mínim de 60 crèdits anuals d’uns estudis de grau impartits de manera presencial.
Els estudiants que no han iniciat els estudis aquest curs acadèmic, també han d’haver superat el 80% dels crèdits matriculats el curs anterior o l’últim curs efectuat en els estudis de les branques de coneixement d’arts i humanitats, ciències, ciències de la salut i ciències socials i jurídiques, i el 60% en el cas dels estudis de les branques de coneixement d’enginyeria i arquitectura.
Gairebé 260 beneficiaris el curs anterior
El curs passat es van atorgar 259 ajuts APA (el 65,24% a dones). Per comarques, els beneficiaris van ser 76 persones del Solsonès, 57 de l’Alt Urgell, 36 del Pallars Jussà, 28 de la Cerdanya, 24 de la Vall d’Aran, 19 de l’Alta Ribagorça i 19 del Pallars Sobirà. Pel que fa a universitats on estudien les persones a qui es van concedir els ajuts, 88 ho fan a la Universitat de Lleida (UdL), 56 a la Universitat de Barcelona (UB), 43 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), 26 a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), 20 a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), 11 a la Universitat de Girona (UdG), 6 a la Universitat de Vic-Central de Catalunya (UVic-UCC), 4 a la Universitat Rovira i Virgili (URV), 3 a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i 2 a la Universitat Ramon Llull (URL).