REDACCIÓ. (Barcelona).- El Departament de Salut, tenint en compte les dificultats per al desplaçament de les persones als serveis de salut a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, durant el darrer any i mig ha prioritzat l’equitat territorial, assignant recursos a les comarques pirinenques per apropar-hi nous serveis sanitaris que fins llavors no s’hi prestaven. Un apropament que ha estat viable gràcies al treball en xarxa entre les organitzacions de salut, que han sumat esforços per optimitzar recursos i aportar expertesa.
Fruit d’aquesta col·laboració entre centres i equips assistencials s’ha construït el Servei territorial d’Obstetrícia i Ginecologia entre l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i l’Hospital Comarcal del Pallars, que facilita la cobertura tant a l’àrea materonoinfantil en àmbit hospitalari, com a les activitats de l’ASSIR. De forma similar, s’ha establert l’Equip territorial de Pediatria de la Cerdanya, que unficia els professionals de la fundació Hospital de Puigcerdà i de l’Hospital de Cerdanya per donar una resposta més resolutiva, eficient i integral als infants i adolescents de la Cerdanya i el Capcir.
Entre els nous serveis incorporats a la regió, hi ha la prestació de l’IVE farmacològica i quirúrgica a tots els hospitals, que evita a les dones desplaçaments a d’altres territoris a fi d’interrompre el seu embaràs de formà voluntària; la ressonància magnètica a l’Hospital Comarcal del Pallars, que ha comportat una millora en el diagnòstic mèdic de proximitat i una reducció del temps d’espera per accedir a la prova, que abans es feia a l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida; o l’extensió del servei de PADES a l’Alta Ribagorça per mitjà de l’equip de professionals ubicat a l’Hospital Comarcal del Pallars, que atén pacients amb necessitats pal·liatives o malalties cròniques avançades als seus domicilis.
Durant el decurs de l’últim any i mig, també s’ha començat a administrar tractaments ambulatoris de quimioteràpia endovenosa a l’Hospital de Cerdanya a través de la col·laboració amb Althaia, una mesura que estalvia als pacients afectats per tumors sòlids haver de viatjar a Berga o a Manresa. Igualment, s’ha posat en marxa el servei de Nefrologia a la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell per mitjà d’una aliança amb l’HUAV, per atendre sobretot persones amb hipertensió arterial, diabetis i malaltia renal.
Aquest impuls de l’equilibri territorial ha anat acompanyat d’una millora en l’accessibilitat al sistema de salut a la regió, que va acabar l’any 2023 amb pràcticament el 100% de les proves diagnòstiques i les intervencions quirúrgiques resoltes dins de termini de garantia fixat, i amb xifres d’activitat per sobre de les anteriors a la pandèmia. S’ha aconseguit per mitjà del Pla de millora de l’accessibilitat de la ciutadania a l’atenció sanitària impulsat pel Departament de Salut, que també ha contribuït a reduir els temps d’espera en l’atenció primària, de manera que l’any passat 8 de cada 10 usuaris d’aquest àmbit van obtenir cita amb el seu professional en ccin dies o menys.
Atracció de professionals sanitaris
Salut ha dissenyat i implantat un Pla d’acció per a la millora de l’atracció i fidelització de professionals al sistema de salut de Catalunya, on s’ha identificat tots els equips d’atenció primària de la regió sanitària com de difícil cobertura. D’aquesta manera, els seus professionals es podran beneficiar d’incentius econòmics i mesures de caire més social per afavorir el projecte professional i personal a les comarques del Pirineu.
Paral·lelament, el Departament, per mitjà del Programa de suport a la renovació tecnològica (PERT), ha renovat la majoria dels equipaments tecnològics dels hospitals amb una inversió al voltant del 1.324.000 euros. Així mateix, s’ha avançat en l’adequació de les infraestructures sanitàries, com ara la licitació del pla funcional d’espais del projecte del futur Hospital de l’Alt Urgell, pas previ de la licitació del projecte; s’ha garantit el finançament per a la redacció del projecte d’ampliació de l’Espitau de la Val d’Aran, d’on també s’ha reformat el bloc quirúrgic; i s’ha continuat treballant en les cessions dels terrenys per als futurs centres sanitaris de Tremp, Oliana i Esterri d’Àneu.