REDACCIÓ. (Cabot).- Enguany es commemoren 10 anys de la difusió dels Greuges de Guitard Isarn i l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet ha programat per aquest any una sèrie d’actes culturals entorn a la importància lingüística i històrica del manuscrit dels Greuges de Guitard Isarn, senyor de Caboet (Alt Urgell), un dels primers documents en llengua catalana.
El tret de sortida tindrà lloc el 12 d’abril a la sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, on el doctor en Història Medieval de la Universitat Autònoma de Barcelona, Antoni Virgili Colet, impartirà la conferència ‘Els greuges entre nobles: un reflex de la societat feudal’. Virgili exposarà les característiques del món feudal tot prenent com a referència el contingut del primers textos en català de caire jurídic administratiu (greuges, capbreus o juraments de pau i treva).
De cara a la tardor, l’església romànica de Sant Serni de Cabó, Centre d’Interpretació del Patrimoni dels senyors de Caboet, serà l’escenari d’una xerrada d’àmbit lingüístic, ‘De Ramon de Cabó a Pompeu Fabra, la formació de la llengua catalana’, a càrrec del catedràtic en Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, Jordi Ginebra, gran coneixedor i estudiós de l’obra de Fabra.
Pel que fa a les jornades de portes obertes, enguany se’n programaran més de les habituals (Setmana Santa i Jornades Europees). Les dates d’obertura es publicaran al web de l’Associació. https://www.amicsvalldecaboet.com/
Des de l’entitat es mostren molt satisfets de la tasca feta durant aquests 10 anys amb la finalitat de donar a conèixer el manuscrit. En paraules de Mercè Casanova, sotspresidenta de la l’Associació: “Tot començà l’any 2014, quan conscients de la vàlua històrica i lingüística dels Greuges, vam adquirir-ne un facsímil amb la finalitat d’exposar-lo permanentment. Al 2017, vam complementar l’exposició amb quatre plafons explicatius”.
Al llarg d’aquets 10 anys, l’associació ha dut a terme diverses activitats i ha establert col·laboracions amb altres entitats per difondre el document, del qual ja se sap l’autoria, el sotsdiaca Ramon, qui treballà a les ordres del llinatge dels Caboet, i també se sap la data exacte del redactat, l’any 1105.
Casanova també mostra gratitud cap a les persones i entitats amb qui han col·laborat “Hi ha moltes persones i col·lectius que ens han ajudat i donat suport en aquest projecte. En especial li vull agrair a Joan Anton Rabella, doctor en Filologia Catalana i estudiós dels Greuges, qui sempre ens ha assessorat des de la vessant lingüística, alhora que ens ha fet estimar aquest excel·lent i valuós patrimoni que són els Greuges. Des de l’Associació continuarem difonent-lo perquè la gent el conegui i se’l faci seu”.