REDACCIÓ.- El Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí Moixeró ja disposen de la Carta Europea de Turisme Sostenible. La Federació EUROPARC els les ha entregades en una cerimònia celebrada aquest dijous al Parlament Europeu, a Brussel·les. Juntament amb el parc natural de Sabinares del Arlanza-La Yecla, a la província de Burgos, són els tres espais naturals que enguany se sumen a la xarxa, que ja n’integra 14.
Des d’EUROPARC han indicat que el Parc Natural del Cadí-Moixeró “té un enfocament global del turisme sostenible” i han posat com a exemples l’oferta de transport públic així com el fet que ofereix serveis de transport sota demanda per a aquelles zones on no arriba el transport públic. A més, han assenyalat que el parc col·labora amb diferents col·lectius proinclusió per oferir experiències turístiques a persones amb necessitats especials. “A través de fires, campanyes i mostres, el Parc també té nombroses accions de promoció i protecció dels productors locals”, han afegit.
Per la seva banda, del Parc Natural de l’Alt Pirineu de Catalunya ha destacat que “se centra en la interpretació de la natura, la implicació dels visitants en les activitats de restauració i la regulació del flux de visitants a les zones d’alta freqüència”. També n’ha remarcat la implicació en un projecte “que anima els visitants a calcular la petjada de carboni de la seva visita i compensar-la donant suport a projectes de conservació”.
Des d’EUROPARC també s’han fixat en el fet que l’Associació de Guies Intèrprets del Parc Natural de l’Alt Pirineu inclou guies intèrprets formats i acreditats pel parc i asseguren que “és una bona mostra de les possibilitats de treball conjunt entre els agents turístics i l’espai protegit”. A més, han lloat que el parc també participa en un projecte de preservació de les varietats agrícoles locals. D’aquesta manera, han valorat que el Parc “no només implica els visitants, sinó també els residents locals per plantar i controlar les llavors i les plantes”.
Una acreditació que acredita el compromís amb el turisme sostenible
La Carta Europea de Turisme Sostenible en espais naturals protegits és una iniciativa de la Federació EUROPARC, organització que reuneix espais naturals Protegits de gairebé una quarantena de països europeus. Aquesta acreditació verifica que hi ha un compromís per part dels espais naturals protegits per aplicar els principis del turisme sostenible. És un mètode i un compromís voluntari; la CETS orienta els gestors dels espais naturals protegits i les entitats i empreses turístiques per definir les seves estratègies de desenvolupament de manera conjunta i participada.
L’objectiu és augmentar el coneixement sobre l’espai protegit i donar suport a la seva preservació, al mateix temps que es treballa per millorar el desenvolupament sostenible i la gestió turística dels espais protegits i la seva àrea d’influència, tenint presents les necessitats de l’entorn, de la població i les empreses locals i dels visitants.
Un procés que va començar el 2021
Tant el Parc Natural de l’Alt Pirineu com el Parc Natural del Cadí-Moixeró van iniciar el procés d’adhesió a la CETS el 2021. Tots dos parcs han dissenyat, amb la col·laboració dels agents del territori (empreses, associacions professionals, ajuntaments, ens comarcals i entitats, entre altres), un Pla estratègic i un pla d’acció per al foment i la gestió del turisme sostenible. En aquest sentit, s’ha incidit en aspectes com la desestacionalització turística, el suport des del turisme de les activitats econòmiques locals, especialment l’activitat ramadera i artesana, o l’aplicació de mesures per evitar la sobrefreqüèntació dels espais naturals i la promoció d’un accés als espais més ordenat per preservar els valors naturals i paisatgístics.
A partir d’aquest full de ruta, en fases successives es treballarà perquè les empreses turístiques que operen en aquests espais naturals s’adhereixen als principis de la CETS. Per fer-ho comptaran amb suport tècnic per a portar a terme la seva activitat de forma més sostenible; intervindran en promocions específiques com a empreses acreditades; i formaran part d’una xarxa europea de destinacions sostenibles en les quals participen empreses i agents turístics amb el mateix interès a promoure un tipus de turisme més respectuós i compromès amb l’entorn i les comunitats locals.