MARIA FORMENTI COSP (Puigcerdà).- El doctor en Farmàcia de Puigcerdà, Joan Muntané, acaba de publicar un llibre on recull el saber popular de 24 espècies d’arbres i arbustos de Cerdanya. Mon cor estima un arbre conté una breu descripció científica de cada espècie però, sobretot, referències històriques, religioses o etimològiques, a més de remeis o rondalles d’arbres com el noguer, el roure o el til·ler.
Muntané ha explicat que al llibre hi detalla “com es diu el nom de l’arbre a la comarca, quin és el document més antic que hem trobat que hi fa referència, aportem noms de lloc que fan referència a l’arbre, com per exemple els rius Noguera o la font del Faig, i també hi trobem una explicació de per què es feien servir quan tenien un ús mèdic”.
El llibre recull el saber de fins a 400 persones de la zona i també de clàssics com Jacint Verdaguer, Pius Font i Quer o Plini el Vell. Gairebé tots, explica l’autor, ja han desaparegut i, per això, el llibre servirà perquè no es perdi aquest patrimoni. Així, ha apuntat que “eren grans caminadors que obtenien la informació no a base d’estar-se en un despatx tancat, sinó anant a preguntar al pagès, al dallaire o a la mestressa de casa; i si nosaltres hem pogut contribuir amb un granet de sorra al fet que no es perdin aquestes tradicions, doncs fantàstic”.
L’Institut d’Estudis Ceretans ha impulsat la publicació d’aquest llibre, que conté les il·lustracions de Narcís Coderch i d’Eugeni Sierra Ràfols i el pròleg del catedràtic de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, Cèsar Blanche.
És el tercer volum d’una col·lecció que va començar amb “Tradicions, Costums i Creences de la Catalunya Septentrional” i després va venir “La casa, la feina, la vida quotidiana”. Pròximament, continuarà amb un nou volum dedicat a les herbes i remeis.