JUDIT PUJOL ODÉN (La Seu d’Urgell).- El projecte Som Rurals, Som de Muntanya desplegarà suports socials de proximitat amb l’objectiu de transformar el servei per a persones en situació de vulnerabilitat que veuen agreujada la situació d’aïllament pel fet de viure en territoris rurals. La prova pilot, que tindrà una durada de tres anys, donarà servei a una quarantena de persones, en nou comarques de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran.
El projecte és impulsat per la Federació ALLEM, conjuntament amb set entitats, sòcies d’ALLEM, que executaran el programa en cada comarca. La coordinadora de la Federació, Assumpta Fortuny, ha detallat que l’objectiu és “cobrir les necessitats d’acompanyament i millora de la qualitat de vida de les persones i fer possible el treball amb la comunitat on viuen; per tant, no estem parlant de portar algú a un centre o a un servei residencial, sinó d’anar a treballar on les persones ens necessiten”.
En el cas de l’Alt Urgell, on s’ha presentat la proposta, la Fundació Privada Integra Pirineus treballarà amb els serveis socials del Consell Comarcal i de les Àrees Bàsiques de Salut, per identificar les necessitats específiques de la zona.
Evidenciar les desigualtats territorials
En aquest sentit, la directora d’Integra Pirineus, Urgell Escribà, ha indicat que “és una manera d’evidenciar les desigualtats territorials i les mancances que hi ha al nostre territori”. També ha apuntat que l’objectiu és que “d’aquí se’n derivi un diagnòstic que es pugui presentar a la Generalitat perquè adapti realment la cartera de serveis a les necessitats que tenim aquí”.
Som Rurals, Som de Muntanya és finançat pels Fons Europeus Next Generation, a través del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 de l’Estat Espanyol i del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.