JUDIT PUJOL ODÉN (La Seu d’Urgell).- La fase inicial d’un estudi per conèixer la situació de la gent gran a l’Alt Urgell ha identificat la solitud, el transport i l’habitatge com a principals problemàtiques durant l’envelliment. Ho ha fet després d’organitzar deu grups focals arreu de la comarca. En el marc de l’elaboració del document s’ha celebrat una jornada d’habitatge, a la Seu d’Urgell, per conèixer diferents experiències.
Un dels responsables d’Intress -l’empresa que ha fet l’estudi-, David Escofet, ha explicat que “falta molt habitatge tutelat i protegit, ens faria falta més habitatge social perquè, sobretot a la Seu, els lloguers són molt més cars i hi ha molta gent que, quan arriben a l’edat de jubilació, encara viuen de lloguer; als pobles això no passa tant, perquè molts hi tenen una casa o un pis, però molts cops no el tenen suficientment adaptat”.
Justament relacionat amb això, les primeres demandes han estat incrementar les ajudes per a la rehabilitació d’habitatges i disminuir la burocràcia per accedir-hi. L’estudi continuarà fins al desembre i la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josefina Lladós, ha apuntat que “d’aquí n’ha de sortir un pla d’accions on ens hi haurem de posar de cap per veure quines actuacions, com a Consell Comarcal, estan a les nostres mans i en quines necessitarem l’acompanyament dels diferents departaments de la Generalitat i dels ajuntaments, tot i que ja sabem que els ajuntaments tenen els recursos que tenen”.
El document, que ha estat encarregat pel Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell, servirà per redactar el Pla Comarcal d’Envelliment de Quilòmetre Zero, abans de 2025.