REDACCIÓ (Sort).- L’Ajuntament de Sort ha finalitzat aquest octubre les obres i l’equipament de la sala de desfer comarcal. Aquest espai amplia les instal·lacions situades a l’actual escorxador i, tal com han indicat des del consistori, suposarà “un pas crucial en la promoció de la sobirania alimentària del territori”.
El projecte ha estat finançat en un 40% mitjançant els Ajuts associats al Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2026 del Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació, amb una inversió total de 60.644,97 euros en el període 2022-2023.
La sala de desfer comarcal va obtenir el Registre Sanitari d’Indústries i Productes Alimentaris de Catalunya (RSIPAC) el passat divendres 20 d’octubre. Es tracta d’un certificat emès pel Departament de Salut que garanteix el compliment de les normatives i estàndards de seguretat alimentària, validant les instal·lacions com a aptes per a la producció d’aliments.
Recerca d’un model de gestió
Ara que les instal·lacions estan a punt, l’objectiu és definir un model de gestió òptim que satisfaci les necessitats del sector primari. En aquest sentit, l’Ajuntament de Sort ha organitzat una sortida per visitar tres projectes exitosos d’Aragó i Navarra que gestionen escorxador, sala de desfer i/o obrador. Aquesta sortida vol fomentar la participació dels diferents sectors implicats, convidant tant a persones ramaderes del Pallars Sobirà com a entitats públiques i privades comarcals.
L’agenda d’aquesta sortida, finançada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu en el marc de la Carta Europea de Turisme Sostenible inclou, a més de la visita a projectes exemplars, una taula participativa on es debatrà i s’explorarà quin model pot respondre millor a les necessitats del sector ramader de la comarca. Un cop finalitzada aquesta tasca, l’Ajuntament de Sort procedirà a l’obertura d’un procediment de contractació pública per a l’explotació de la instal·lació.
Des del consistori han conclòs que “aquesta iniciativa d’àmbit comarcal reflecteix el compromís de l’Ajuntament de Sort a promoure la sobirania alimentària a través de la consolidació d’una cadena agroalimentària local, que preservi el territori, garanteixi aliments de qualitat a la població i afavoreixi la diversificació econòmica”.