REDACCIÓ (Puigcerdà).- La Sala “Sebastià Bosom” de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, a Puigcerdà, va acollir aquest passat divendres al vespre, davant un nombrós públic assistent, la presentació del número 5 de la revista ERA, Quaderns d’Estudis Comarcals. La revista ERA es nodreix de les comunicacions presentades a la V Jornada d’Estudis Comarcals de Cerdanya, que va tenir lloc al Museu Cerdà de Puigcerdà, el dia 15 d’octubre del 2023, i es publiquen cada dos anys, un any després de cada Jornada.
Enguany, a la Jornada es varen presentar 23 comunicacions, de les quals es publiquen 21 articles a la revista ERA i tenen temàtiques molt diverses, com la història, l’arqueologia, la lingüística, o etnologia, entre altres. La finalitat de la Jornada d’Estudis i de la seva concreció material, la revista ERA, és la de promoure la investigació en tots els àmbits sobre la Cerdanya i la seva posterior divulgació, tant en àmbits populars, com acadèmics.
A la presentació hi varen ser presents l’alcalde de Puigcerdà, Jordi Gassió, el regidor de Cultura de Puigcerdà, Jordi Palomino, la consellera comarcal de Cultura, Mar Quera, la directora de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, Erola Simon, i el president del Grup de Recerca de Cerdanya (GRC), Enric Quílez.
La revista ERA és una col·laboració entre l’Arxiu Comarcal de Cerdanya i el GRC, amb el finançament de la Diputació de Girona i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puigcerdà, el Consell Comarcal de Cerdanya i el Museu Cerdà i és editada per l’editorial Salòria.
Doble presentació de Joan Graell a Puigcerdà
Encara vinculat amb l’activitat del Grup de Recerca de Cerdanya, l’entitat ha promogut aquest dissabte, dia 14 d’octubre, la presentació del poemari “L’alfabet de l’ombra” (Pagès Editors) i de la plaquette “Els planells magnètics” (Editorial Fonoll), tots dos del poeta Joan Graell. En aquest cas, la presentació ha tingut lloc a la Sala Pilar Prim de la biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà.
A ‘L’alfabet de l’ombra’, els poemes projecten una mirada poètica cap a dos paisatges del passat: un de remot, en el qual afloren subtilment els temors, els desitjos i les incerteses que dominen el món actual, i un altre de més proper, que encara perviu en la memòria com si els records fossin les restes d’un naufragi. ‘Els planells magnètics’, mentrestant, va ser el guanyador del 7è Premi Carles Hac Mor a plaquettes d’escriptura subversiva 2023.