GUILLEM LLUCH TORRES (La Seu d’Urgell).- El pati de la biblioteca de Sant Agustí de la Seu d’Urgell s’ha convertit, des d’aquest dissabte i fins al mes de desembre, en una sala d’exposicions a l’aire lliure. Les peces exposades són, ni més ni menys, que carretons; uns carretons, però, curosament decorats per una vintena d’artistes, la majoria d’ells, membres del col·lectiu l’Aparador.
Les obres es van crear expressament amb motiu de la primera edició del Festimariu, el festival d’art i cultura celebrat el 9 i 10 de setembre a Estamariu, impulsat per la Fundació Planes Corts. La seva directora, Montse Ferrer, ha explicat que es volia donar més recorregut a les obres d’art, ja que només van estar exposades dos dies, durant el festival, i per això s’han ‘traslladat’ a la Seu d’Urgell, gràcies a la implicació del col·lectiu l’Aparador i l’Ajuntament de la capital alturgellenca.
Pel que fa al fet de triar aquesta eina com a base de l’exposició, Ferrer ha indicat que “el carretó és una mica un símbol de món rural, del món rural que avança, és una eina de treball que s’ha fet servir durant molt de temps i en pobles com Estamariu encara n’hi ha molts; a més, havia de ser una peça gran, perquè havia d’estar al carrer, a l’aire lliure, i per tant no podia ser una minúcia, així que ens va semblar que el carretó era una bona cosa”.
Des del col·lectiu l’Aparador, l’artista Ramon Berga s’ha mostrat satisfet que el seu art es pugui veure en un espai tan emblemàtic i concorregut com el pati de la biblioteca, i més després que amb el tancament del cafè bar Plana perdessin l’espai d’exposició que donava nom i sentit al seu col·lectiu, l’aparador de la plaça del Carme.
En relació amb els carretons com a tal, Berga ha indicat que “cadascú ho ha interpretat a la seva manera: hi ha carretons més conceptuals i d’altres que són una mica el contenidor d’un conjunt de coses, d’un motiu… hi ha mil idees”.