MERITXELL BELLERA / GUILLEM LLUCH (Salàs de Pallars).- La finca Casa Boix de Salàs de Pallars ha acollit aquest dimarts la cinquena i última acció del cicle ‘Converses al Tros’, que impulsa el Consell Comarcal del Pallars Jussà com a espai d’intercanvi entre agricultors de la comarca. Ha consistit en la visita a una de les tres parcel·les on s’han fet cultius experimentals, en el marc del projecte posat en marxa aquest 2023 al Pallars Jussà, a través de Pallars Actiu, amb l’assistència tècnica de l’Espigall.
Durant la sessió, s’han exposat les primeres conclusions que s’han extret del projecte. Recordem que s’ha establert una rotació de cultius per a la producció de farratges, cereals i llegums ecològiques, amb l’objectiu de conèixer el comportament i implantar nous cultius per trobar solucions a la baixada de rendiment agrícola associada al canvi climàtic.
L’expert agrícola que ha coordinat l’experiment, Jordi Puig, ha explicat que tot el procés s’ha vist marcat per la situació de sequera, que ha fet que el rendiment dels cultius hagi estat molt baix. Tot i això, sí que s’ha pogut assolir l’objectiu de determinar a quins llocs de la comarca és millor aplicar-hi un tipus de sembrats i en quins llocs, un altre.
En aquest sentit, ha detallat que “podem determinar que a les terres més lleugeres, més primes, com per exemple les de Salàs, les sembres primerenques i, sobretot, amb una llaurada feta amb cultivador, han estat les que han donat millors resultats; en canvi, a les terres més pesades, denses i argiloses, s’ha vist que les pales, és a dir, l’arada de tombar que volteja el sol, ens ha donat millors resultats, sempre parlant a curt termini”.
Pel que fa a la tipologia de terra de les tres finques experimentals, Puig ha indicat que la de Salàs és de terra més lleugera, la de Sant Esteve de la Sarga, de terra més densa i argilosa, i la de Tremp es troba en un punt intermedi.
Evolució del compost
D’altra banda, tal com ha explicat la tècnica de Raiels que coordina les sortides de ‘Converses al Tros’, Carla Bellera, en aquesta darrera sessió també s’ha pogut observar l’evolució de les dues piles de compost que es van fer a la mateixa finca durant la primera visita del cicle, al març, una de les quals només amb fems i l’altra amb fems i estella. Així doncs, s’ha pogut veure l’evolució i diferències entre aquestes dues piles un cop passats aquests mesos.
Durant aquesta darrera visita de ‘Converses al tros’ s’ha fet un balanç positiu de l’assistència a les sortides. A més, Bellera ha explicat que l’any que ve l’experiència tindrà continuïtat i s’estendrà també al Pallars Sobirà.