El Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça ha presentat el projecte cultural ‘Més Romànic’, aquest dissabte, en una jornada a l’església de Santa Maria de Viu de Llevata. La iniciativa té per objectiu donar a conèixer el patrimoni arquitectònic, històric i paisatgístic de la comarca, a través de dotze construccions.
Actuacions de ‘Més Romànic’
El projecte ha constat en la creació de plafons, ubicats en les diferents obres, amb l’explicació de la història i les característiques. En algunes hi ha un codi QR que enllaça amb la plataforma de Google Street View, que permet fer una visita a l’interior. “Cal tenir en compte que molts temples estan tancats i d’aquesta manera els i les visitants poden veure el patrimoni”, explica Albert Palacín, president de l’ens comarcal.
La iniciativa també ha comptat amb l’edició de mapes i un llibret en físic amb tota la informació del projecte i la geolocalització dels elements patrimonials a la plataforma Instamaps.
‘Més Romanic’ vol donar valor a tot el patrimoni arreu de la comarca, perquè es sumi al conjunt de la Vall de Boí, que ja gaudeix d’una bon nombre de visitants. Palacín assegura que “per donar bona visibilitat a tot el que tenim hem d’anar agafats de la ma i aquesta és la idea del projecte”.
Estudi del romànic de la comarca
El projecte forma part d’un estudi iniciat el 2021, amb el finançament de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran (IDAPA) i el Pla de reactivació socioeconòmica del COVID-19, pel SOC. El document elabora una diagnosi sobre l’estat del patrimoni romànic a la comarca.
La directora d’IDAPA, Eva Fiter, remarca la importància de “conèixer el romànic d’altres valls dins l’Alta Ribagorça. Per això des d’IDAPA donem suport en aquest projecte, però també a molts altres arreu de l’Alt Pirineu i Aran perquè la cultura fa que tinguem un territori més viu”.
Presentació de ‘Més Romànic’
La jornada de presentació de ‘Més Romànic’ ha començat amb una visita guiada per l’entorn de Viu de Llevata, durant la qual ha sorgit la idea de crear una exposició sobre el passat del poble, a través de fotografies del veïnat. Posteriorment més d’un centenar d’assistents han entrat a l’església de Santa Maria, on han pogut conèixer el projecte.
Des de l’Ajuntament del Pont de Suert han demanat treballar per restaurar construccions romàniques que no es troben en bon estat i actuar conjuntament amb la comarca de l’Aragó per promocionar el romànic.
Després dels parlaments dels representants polítics s’ha realitzat una visita guiada amb la responsable de museologia i patrimoni de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Montse Macià; un acte poètic-musical i una degustació de producte de proximitat.
Segons està documentat, l’església de Viu de Llevata va ser la primera en consagrar-se com a temple romànic, l’any 1108, per aquest motiu la presentació del projecte s’ha volgut fer en aquest indret. El 1985 es declara com a Bé Cultural d’Interès Local.
La idea del Consell Comarcal és continuar treballant, a través d’aquest projecte, per promocionar el patrimoni romànic de l’entorn.