REDACCIÓ (Sant Julià de Lòria).- L’exposició ‘Abans miràvem la lluna per tot’, impulsada per l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, arribarà aviat a Andorra. La mostra fa una pinzellada a les tradicions dels avantpassats per predir i lluitar davant les condicions meteorològiques i es podrà veure a la sala Sergi Mas de Sant Julià de Lòria. S’inaugurarà el pròxim 24 de setembre i es podrà visitar, de manera gratuïta, fins al 4 de novembre, tal com recull l’Agència de Notícies Andorrana (ANA).
La cònsol major de la parròquia, Mireia Codina, i la responsable de l’equipament, Anna Mangot, han manifestat que l’exposició s’emmarca en les segones jornades de Bruixeria d’Andorra, que tindran lloc del 18 de setembre al 4 de novembre. Entrant al detall de la mostra, han indicat que comptarà amb una trentena de roll-up, cedits per l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que “parlen de la influència de l’esoterisme i la superstició en les previsions meteorològiques.
“Expliquen les maneres que tenien els pagesos per preveure el temps que faria per la collita o el manteniment del bestiar, entre altres”, ha assenyalat Codina. A més, ha afegit Mangot, també s’introduiran tres roll-up complementaris amb sistemes de mesura meteorològics propis d’Andorra, com la crema del mai de Canillo, el mai en general i les campanes dels campaners, “les quals s’havien de fer tocar ben fort per esvair les tempestes”. “La mostra, com diu el director de l’Ecomuseu, Jordi Abella, pot esdevenir, en un context d’emergència climàtica, una eina per entendre aquest present que estem vivint a través del passat”, ha asseverat.
La responsable de la sala ha comentat que l’exposició se situa entre el segle XIX i principis del XX, quan l’arribada de la ciència i les noves tecnologies que “fan que la gent perdi aquestes vies tradicionals de predicció, amb l’arribada de les ràdios, els termòmetres, els hidròmetres, els meteoròlegs, entre altres”. En relació amb els objectes que s’exposaran, ha avançat que “hi haurà estris molt curiosos”, com eines del camp antigues, capelletes portàtils, una campana molt gran i instruments més moderns, tals com una televisió i una ràdio antigues “per mostrar l’evolució”.
Mangot també ha manifestat que la mostra anirà acompanyada de diverses activitats paral·leles relacionades amb aquest món, com xerrades, conferències, visites teatralitzades en el marc del Festac, l’esdeveniment teatral que se celebrarà el cap de setmana del 7 d’octubre, així com una instal·lació immersiva a la primera planta de la sala Sergi Mas. En aquest sentit, ha recordat que totes les iniciatives són gratuïtes i no és necessari reservar plaça.