J.F.D. (Estamariu).- El poble d’Estamariu acull durant aquest cap de setmana la primera edició del Festimariu, un festival d’arts i cultura que vol convertir-se en un referent del calendari cultural al Pirineu. L’esdeveniment ha programat una quinzena de propostes repartides per diferents espais del nucli, des d’exposicions artístiques, tallers, concerts, conferències o projeccions de cinema. “Estem molt contents, ha tingut un gran èxit i ha vingut molta gent, és un canvi i una forma de progressar”, ha expressat Joan Planes, president de la Fundació Planes Corts, impulsora del festival.
“Hem fet una crida perquè la gent veiés que Estamariu és un poble de cultura i repetirem”, ha afegit la directora de l’entitat, Montse Ferrer, que ha destacat la diversitat de les disciplines participants. Fotògrafs, cineastes, artistes plàstics, músics i artesans han exhibit les seves creacions, que també han transformat el paisatge del poble. Així per exemple, la fotògrafa Gemma Pla ha fet un retrat de les persones del poble de més de setanta anys i les imatges, acompanyades d’una cita, s’ha col·locat en les parets de les cases. Pels carrers també s’han pogut veure dinou carretons, cadascun decorat amb un estil diferent, obra dels artistes del col·lectiu l’Aparador.
Un dels espais destacats del festival ha sigut el nou Museu d’Estamariu, que es va inaugurar el mateix dissabte. L’equipament compta amb dues sales d’exposicions on ara es poden veure pintures i escultures d’una vintena d’artistes pirinencs, i la voluntat dels impulsors és anar renovant el contingut amb mostres temporals.
Segons els organitzadors, el festival vol servir per generar oportunitats de desenvolupament al municipi a través de la cultura. “Avui amb tota la tecnologia el que hem d’intentar és canviar una mica els pobles i entrar en terrenys que no siguin purament l’agricultura, i pensem que això es pot fer amb la cultura”, ha explicat Joan Planes. En aquest sentit, els últims temps s’han instal·lat a Estamariu diversos professionals vinculats a aquest àmbit, un fet que des de l’entitat es vol ajudar a potenciar perquè, segons Ferrer, “la cultura i la identitat és el que ens arrela al territori”.
A banda del sector cultural, el president de la Fundació també vol posar l’accent en l’aprofitament dels recursos naturals. “A la vall del Port Negre hi ha una quantitat d’energia potencial neta que penso que l’hauríem d’aprofitar. Seria una font d’ingressos important per als dos pobles (Estamariu i Bescaran), i això també ens permetria engegar coses noves i mantenir-los i créixer”, ha exposat.
Després de la primera, els organitzadors ja pensen en la segona edició, en la qual volen incorporar artistes de més zones del territori i treballar conjuntament amb altres iniciatives culturals del Pirineu.