REDACCIÓ (Meritxell).- El Vaticà confia ” trobar una solució satisfactòria per a tots” en relació a l’avortament a Andorra. Així ho ha assegurat el secretari d’Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, durant la roda de premsa que ha ofert aquest divendres, després d’encapçalar l’homilia en el marc del dia de Nostra Senyora de Meritxell, patrona del Principat.
Parolin ha assegurat que “estan treballant, reflexionant i aprofundint” amb el Govern per trobar una solució satisfactòria a l’avortament, tot i deixar clar que “aquesta és una cosa que no es resol d’avui per a demà”.
D’altra banda, Parolin també ha assegurat que no hi ha canvis previstos al coprincipat. Ho ha dit en relació a les informacions aparegudes recentment, que apuntaven a una possible voluntat del Vaticà de crear una diòcesi específica per a Andorra, separant així el Principat del Bisbat d’Urgell, com a primer pas per renunciar al coprincipat. Així, ha apuntat que “volem que les coses continuïn com estan ara”.
En relació a aquest fet, el cap de Govern, Xavier Espot, ha assegurat que “nosaltres en sentim perfectament còmodes amb l’statu quo i això significa, evidentment, el manteniment del nostre règim institucional, és a dir, del coprincipat i del fet que sigui ocupat de manera única per les dues personalitats que actualment l’ocupen, el president de la República Francesa i el copríncep episcopal”.
Pel que fa al fet que l’any que ve, l’actual arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, complirà 75 anys i s’hauria de jubilar, Parolin ha obert la porta al fet que allargués el càrrec. També ha valorat positivament que es nomeni un coadjuntor, per facilitar la seva successió.
El síndic general apel·la a la capacitat de reinvenció del país mantenint les especificitats
D’altra banda, una estona abans, durant el seu discurs amb motiu de la festa nacional d’Andorra, el síndic general, Carles Ensenyat, ha fet una crida al fet de reinventar el país en un entorn canviant tot preservant les singularitats d’Andorra. En un acte que ha commemorat l’efemèride dels 150 anys de la proclamació de la Mare de Déu de Meritxell com a patrona de les Valls d’Andorra i que ha tingut lloc a la sala dels Miralls de la mateixa Basílica, Ensenyat ha exposat, davant la classe política, que aquest repte “refermarà la centralitat política del Consell i de totes les institucions” i farà que guanyin “prestigi, confiança i solidesa”, segons recull l’Agència de Notícies Andorrana (ANA).
En aquest sentit, Ensenyat, ha insistit que el Consell ha “d’evitar els debats estèrils o excessivament formalistes per a centrar-se “en la matèria i en l’essència de les coses”. Segons el síndic general, doncs, així el país serà capaç de bastir qüestions “tan rellevants com els drets dels ciutadans, la protecció del nostre entorn, les pensions, l’habitatge, la transició energètica o les relacions amb la Unió Europea”.
Durant el seu discurs, també ha recordat el significat del Dia de Meritxell, del patronatge i com van néixer les institucions andorranes. En relació a aquest tema, el síndic general ha assenyalat que, tant els comuns, com els quarts o el mateix Govern, es van formar arran “d’una decisió consensuada entre els habitants” i no pas “com una concessió”. Tanmateix, el síndic general ha emfatitzat que “sense passat, sense memòria de la història, no podrem predir ni dirigir els passos del nostre present”.
Per altra banda, i abans de tancar l’acte amb l’himne del Gran Carlemany, Ensenyat ha destacat la importància de recuperar la sala del Consell General a Meritxell i ha assegurat que cal omplir-la, entre tots, de contingut, i convertir-la “en una caixa de ressonància de les preocupacions, les expectatives i els anhels dels homes i les dones del nostre temps”.