REDACCIÓ.- Més de 200 palistes participaran en la Copa del Món d’Eslàlom i Caiac Cross de la Seu d’Urgell, que tindrà lloc entre el 31 d’agost i el 3 de setembre al Parc Olímpic del Segre. El diputat provincial Òscar Martínez; l’alcalde de la Seu d’Urgell, Joan Barrera; el president de la Federació Catalana de Piragüisme, German Jiménez; la representant territorial de l’Esport a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Lourdes Ravetllat, i la gerent del Parc del Segre, Meritxell Rodríguez, han presentat aquest dimarts l’esdeveniment a la seu de la Diputació de Lleida.
Es preveu la participació d’un total de 200 palistes de 41 països amb un total de 326 sortides d’embarcacions. La selecció de la Federació Espanyola de Piragüisme competirà amb onze esportistes, dels quals, tres són pirinencs i lleidatans: Miquel Travé, Núria Vilarrubla i Laia Sorribes, tal com ha destacat Lourdes Ravetllat, que ha afegit que des de la construcció del Parc Olímpic l’any 1992, “aquesta instal·lació ha estat el bressol de grans palistes”.
Aquesta prova és valedora per al procés de selecció pels JJOO de París 2024 i entre els membres de l’equip destaca la presència de la triple medallista olímpica Maialen Chourraut (plata a Tòquio 2020, or a Rio 2016 i bronze a Londres 2012) i els també olímpics a Tòquio, l’esmentada Núria Vilarrubla i David Llorente.
Precisament, de la projecció internacional del Pirineu que ofereix aquesta prova n’ha parlat Òscar Martínez, que ha assenyalat que és un gran reclam per aquest territori, al mateix temps que s’ha felicitat pel suport indispensable dels voluntaris i de les institucions a l’hora de donar suport a la competició. En aquesta línia s’ha expressat també German Jiménez, catalogant d'”indispensable” el suport de tothom per assolir l’èxit en l’organització d’un esdeveniment com aquest.
Per la seva banda, Joan Barrera, ha destacat que “la prova ens ajudarà a preparar el Mundial que celebrarem l’any 2027 conjuntament amb Sort”. Ha recordat que des que el Parc va començar a funcionar l’any 1992 s’hi ha celebrat vint competicions d’alt nivell, un fet que parla de la qualitat de les instal·lacions i de la bona gestió que s’ha portat.
Adaptació a la situació de sequera de la conca del Segre
Mentrestant, Meritxell Rodríguez ha destacat que la instal·lació del Parc del Segre és única al món, perquè es va construir pensant en la sostenibilitat econòmica i mediambiental. “Ara, malgrat la situació excepcional que estem vivint (sequera), podem seguir treballant. Es tracta d’una instal·lació pionera”. En aquest sentit, ha afegit que el Parc té uns reptes de futur clar com són “l’adaptació al canvi climàtic i començar a entendre com funcionem amb menys aigua. A la conca del Segre ho hem vist aquest any, i el que caldrà fer és bombejar més aigua de la que veníem bombejant fins ara”.
La cita, que arriba després de visitar les ciutats europees d’Augsburg (Alemanya) 1 a 4 de juny, Praga (República Txeca) 8 a 11 de juny i Tacen (Eslovènia) 15 a 18 de juny, clourà la competició, amb les finals a la localitat francesa de Vaires-Sur-Marne, del 5 al 8 d’octubre. Les proves s’allarguen un dia més del que era habitual en anteriors edicions, deixant per la darrera jornada la modalitat de Caiac Cross.
Les modalitats i participants espanyols que prendran part en la competició són:
Caiac K1:
Maialen Chourraut, Laia Sorribes i Olatz Arregui
Pau Echaniz, David Llorente, Miquel Travé
Canoa C1:
Miren Lazkano, Núria Vilarrubla, Klara Olazabal
Miquel Travé, Luis Fernández, Daniel Pérez
Caiac Cross X1:
Klara Olazabal, Maialen Chourraut, Olatz Arregui, Miren Lazkano
David Llorente, Pau Echaniz, Miquel Travé i Luis Fernández
Les proves són obertes al públic i s’espera omplir el Parc Olímpic del Segre, com en anteriors edicions. La cerimònia d’inauguració es farà al centre de la Seu el dimecres dia 30, a les 20 hores, amb espectacle de diables i gegants.