REDACCIÓ.- L’Ajuntament de Llívia ha alertat que l’abastament d’aigua de boca, perilla. L’administració municipal ha emès dos bans en pocs dies reclamant als veïns de la població que no utilitzin l’aigua de la xarxa municipal per a omplir piscines o per a regar jardins. Des del consistori han detallat que “si es manté la situació de sequera, si es redueix el volum de captació d’aigua -escenari més que probable- i si es manté el consum alt, com ara, l’actual reserva d’aigua de Llívia no és suficient per garantir el subministrament”. Tot plegat, afegeixen, comptant que no hi hagi cap incidència imprevista a la xarxa.
Llívia disposa de dos dipòsits, el de Cereja (1.500 metres cúbics) i el de Gorguja (1.000 metres cúbics), i cap dels dos està al 100% de la seva capacitat. Concretament, el de Cereja està només a un 30% i el de Gorguja, a menys del 70%.
L’aigua del riu Angostrina, a través del canal d’Angostrina, és la que subministra el dipòsit de Cereja i és només per als habitants del nucli agregat. El consum d’aquests dies és similar a l’aigua que entra al dipòsit. El dipòsit de Gorguja, mentrestant, s’alimenta del riu Er a través del reg de Gorguja. En aquest cas, l’entrada d’aigua al dipòsit és inferior al consum diari.
Amb aquesta situació, sense tenir en compte possibles imprevistos, Llívia podria haver de restringir el consum d’aigua de boca en uns dies. El motiu és que “la captació d’aigua minvarà en els pròxims dies, ja que la previsió del temps no fa pensar en grans canvis; perquè la reserva va decreixent i perquè el consum continua essent elevat”, expliquen fonts d’Agbar, empresa que gestiona el servei municipal d’abastiment d’aigua del municipi.
L’Ajuntament reclama responsabilitat
Des de l’Ajuntament de Llívia han explicat que estan fent “mans i mànigues per a resoldre aquesta situació, que pot ser crítica”. Així doncs, ja ha emès bans (els dies 1 i 10 d’agost) reclamant la responsabilitat dels veïns de Llívia. A més, ha fet campanya entre agents de la propietat immobiliària del municipi, fent arribar a les comunitats de veïns el problema d’abastament actual. Alhora, s’ha demanat a les empreses de jardineria que no facin ús de l’aigua de la xarxa per a regar.
Des de l’Ajuntament també s’ha adoptat la decisió de no regar el parc de Sant Guillem o la gespa de la piscina, per a estalviar aigua. Només es rega puntualment el camp de futbol, perquè és l’aigua municipal que li correspon i li garanteix el reg de la Peixera del Molí.
Des d’Agbar també han fet una reflexió sobre l’ús que fan algunes propietats de l’aigua de pous privats. Aquesta és una aigua dels aqüífers que s’empra per a regar habitualment, però cal tenir en compte que la prohibició d’utilitzar aigua per a jardins també és vigent per a aquests casos.
Talls nocturns a Éller i Cortàs
D’altra banda, l’Ajuntament de Bellver de Cerdanya ha emès un altre BAN on s’anuncia que “vista la situació actual de falta de recursos hídrics a la zona d’Éller i Cortàs, i que segons les previsions meteorològiques, no es preveu cap canvi a mitjà i llarg termini, amb pluges abundants” caldrà tallar l’aigua durant les nits, des d’aquest dissabte i fins a nou avís, entre les 23h i les 7h.
Els darrers dies, altres poblacions cerdanes i alturgellenques, com Alp, Mussa o les Masies de Coll de Nargó també han anunciat problemes amb l’abastament d’aigua a causa de la sequera i del mal ús que en fan alguns usuaris.