GUILLEM LLUCH TORRES.- Els municipis del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell que formen part del Parc Natural de l’Alt Pirineu, així com els limítrofs de Baix Pallars, les Valls d’Aguilar i la Seu d’Urgell, rebran el mes que ve l’acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). Així ho ha avançat el director del Parc Natural, Marc Garriga, que ha confirmat que ja s’està a punt d’acabar la fase d’avaluació i que l’acreditació es produirà “al setembre o a l’octubre”.
El Parc Natural de l’Alt Pirineu va iniciar durant el 2021 el procés per optar a aquesta acreditació, que atorga la Federació EUROPARC, una organització que reuneix Espais Naturals Protegits de 38 països europeus. La CETS garanteix que hi ha un compromís per aplicar els principis del turisme sostenible i ofereix una major visibilitat a aquells territoris que en formen part. Actualment a Catalunya hi ha una desena de territoris amb espais naturals protegits acreditats amb la Carta Europea de Turisme Sostenible. A l’Alt Pirineu, qui també està en procés d’acreditació és el Parc Natural del Cadí-Moixeró.
Garriga ha detallat que “ara ja hem fet tota la fase de diagnosi, de definició de l’estratègia i el pla d’acció de forma participativa; un cop ens acreditin, ja podrem fer servir la marca de la Carta Europea de Turisme Sostenible i durant cinc anys ens hem compromès a desenvolupar totes les accions que inclou aquest pla”. Un cop passat aquests anys, EUROPARC tornarà a avaluar el territori per veure si s’han complert els objectius compromesos, i s’analitzarà què cal fer de cara al següent lustre. “Això és un procés que, si volem no té fi, ja que pot estar en permanent renovació”, ha afegit Garriga.
En una segona fase, les empreses
Ara, ha detallat, s’acredita el territori, que són divuit municipis i, en una segona fase, les empreses d’activitats turístiques, d’hostaleria o restauració, també es podran acreditar a nivell individual. “Qui ho faci, tindrà una discriminació positiva i sortirà molt afavorit per la promoció que pugui tirar endavant el parc i altres estaments públics”, ha detallat Garriga, que ha afegit que, justament, un dels objectius d’EUROPARC amb la CETS “és que sempre sigui de treball conjunt i participatiu publicoprivat, és a dir que si no s’hi impliquen els privats, no et donen la carta”.
Els objectius de la CETS són augmentar el coneixement sobre l’espai protegit i donar suport, al mateix temps, a la seva preservació perquè pugui ser gaudit per les generacions presents i futures; millorar el desenvolupament sostenible i la gestió turística de l’espai protegit i la seva àrea d’influència, tenint presents les necessitats de l’entorn, de la població i les empreses locals i dels visitants; i implicar les empreses locals en un projecte comú de turisme sostenible.