GUILLEM LLUCH TORRES (Sort).- Tretze allotjaments turístics del Pallars Sobirà han participat en el projecte Sobirà Dinàmic, per tal de formar-se en matèria d’eficiència energètica i saber com millora en aquest sentit. La proposta, impulsada per l’Ajuntament de Sort i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, i finançada pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), s’emmarca en el procés engegat pel Parc Natural de l’Alt Pirineu per aconseguir la Carta Europea del Turisme Sostenible.
En l’acte de balanç que s’ha fet aquest dilluns a Sort, el regidor de Turisme i Sostenibilitat de la capital del Pallars Sobirà, Pere Bàscones, ha explicat que l’objectiu del projecte és “oferir eines perquè el sector de l’allotjament turístic tingui més coneixement i pugui aplicar més estratègies per ser més sostenibles i competitius”.
Tot plegat, s’ha estructurat en cinc formacions grupals i, posteriorment, en un assessorament personalitzat. Pel que fa a les formacions, aquestes s’han dividit en cinc sessions de treball, on s’han abordat aspectes com la gestió dels residus i el reciclatge; la reducció del consum energètic; la responsabilitat social empresarial; la comunicació del compromís amb la sostenibilitat; i la reducció del consum energètic en edificis. A banda, ja s’estan programant noves sessions de cara a l’any que ve, més vinculades al màrqueting turístic.
Bàscones ha remarcat que la proposta ha estat ben rebuda pel sector, ja que “al final, se’ls ofereixen eines que els ajuden a ser més competitius”. Tot i això, ha admès que hi ha hagut respostes diverses a l’hora d’implementar les millores proposades, ja que no tothom està al mateix punt, en aquest àmbit.
Un pas més cap a la Carta Europea de Turisme Sostenible
El fet que aquests tretze allotjaments turístics s’hagin adherit a la formació ha estat molt ben rebut pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, que ho veu com un punt força favorable de cara a aconseguir la Carta Europea de Turisme Sostenible, que acreditaria justament la sostenibilitat turística del parc i el seu territori. En aquests moments, s’està en la recta final per aconseguir l’acreditació.
El director del Parc Natural, Marc Garriga, ha detallat que el dossier per obtenir la Carta Europea “inclou un pla amb més de 36 accions a desenvolupar, i una d’elles, la 19, és justament promoure una millora ambiental dels equipaments turístics, de cara a assolir un turisme sostenible en matèries com l’eficiència energètica o l’estalvi d’aigua”.
Les formacions les han dut a terme tècnics especialitzats, com l’enginyer industrial Toni Cantero, que ha explicat que un dels aspectes on han posat més èmfasi ha estat en la necessitat que els allotjaments turístics “facin una comptabilitat energètica, que vol dir comptabilitzar quanta energia es gasta en un any, en quilowatts per hora i també en euros, ja que aquesta és la base per, després, poder aplicar millores i quantificar si són efectives o no”.
En aquest sentit, ha admès que el que més costa és que els allotjaments facin aquesta comptabilitat energètica “perquè tenen moltes altres feines a fer i els números, més o menys, van sortint”.
LED, energia fotovoltaica i biomassa
En termes generals, ha apuntat que les principals millores que poden aplicar els establiments són implantar sistemes d’enllumenat que il·luminen igual, però gasten menys, com el LED, així com apostar per energies renovables, com la fotovoltaica o les calderes de biomassa. En el cas d’aquells establiments que ara no es puguin plantejar afrontar unes accions d’aquesta magnitud, se’ls quantifica quines inversions caldria fer, per tal que les puguin programar amb més temps.
Un dels allotjaments que hi ha participat ha estat l’hotel Pessets de Sort, un dels més grans de la comarca, amb una setantena d’habitacions i una trentena d’apartaments. El seu responsable, Ramon Aytés, ha explicat que es van apuntar a les formacions perquè “treballem amb gasoil i electricitat, i el consum, en èpoques d’ocupació alta, sobretot a l’hivern, es dispara de manera espectacular”. A banda, ha afegit, “tenim claríssima l’aposta per la sostenibilitat turística, i més en un lloc com el Pirineu, on el turisme serà sostenible, o no serà, i això ens ha portat a intentar buscar la fórmula per millorar els nostres consums i ser més sostenibles”.
Aytés ha remarcat que a fa temps que treballen en aquesta línia, intentant conscienciar als seus clients. Per exemple, als esmorzars ja han eliminat els plàstics en elements com la mantega o la melmelada. Tot i això, admet que encara costa que la gent ho accepti, ja que “a casa tothom és molt sostenible, però quan va de vacances, li costa més”. Ara, el següent pas serà intentar incrementar el nombre de plaques fotovoltaiques. Ja n’han instal·lat en alguns apartaments, i ara volen col·locar-ne de noves, tot i que el fet que l’hotel es construís fa 60 anys ho fa difícil, ja que els teulats i els espais no estan pensats per encabir-hi plaques.