MARIA FORMENTI COSP (Llívia).- L’Ajuntament de Llívia ha engegat un pla de sanejament econòmic per evitar la intervenció de la Generalitat de Catalunya. El nou equip de govern ha explicat que ha hagut de prendre aquesta mesura per tal de complir amb els indicadors de solvència i recuperar l’estabilitat econòmica. Segons han indicat des del consistori, entre les factures pendents de pagar i les factures pendents d’imputar, el muntant econòmic negatiu real se situa entorn els 438.000 euros. A més, el romanent de tresoreria també és negatiu, d’uns 58.000 euros.
En aquest sentit, l’alcalde de Llívia, Albert Cruïlles, ha explicat que “nosaltres sabíem que la cosa estava malament, però no ens esperàvem que fos tan greu”. Així, ha detallat que “totes les ràtios de solvència de l’Ajuntament estan en negatiu, i ens veiem obligats a actuar perquè ens ho mana la llei”. L’alcalde ha indicat que “ens hem trobat factures pendents d’aprovar i comptabilitzar al tancament del 2022 i això fa que tot el que hem trobat ho haurem de passar al pressupost d’aquest any i, com que no estava previst, patirem”.
Aquest pla ha de ser a tres anys com a màxim, tot i que des de l’ajuntament confien a reconduir la situació abans. Aquest procés no alterarà la contractació d’una auditoria de comptes municipals, un contracte que ja ha sortit a licitació.
Tancament dels banys i suspensió del Festival de Música de Cerdanya
La situació de les arques municipals ha obligat, doncs, a aplicar una política econòmica restrictiva en diferents àmbits. Per exemple, els banys de Sant Guillem es tancaran al públic el 12 de setembre, almenys temporalment. També s’han retallat despeses en l’àmbit cultural. En aquest sentit, aquest estiu s’ha suspès el festival de Música de Cerdanya que Llívia organitzava conjuntament amb Puigcerdà.
Sobre la taula també hi ha la possibilitat d’incrementar els impostos i taxes municipals, tot i que l’equip de govern ha assegurat que serà l’última mesura que prengui. Cruïlles ha indicat que “els regidors electes, començant per mi, no cobrarem fins que no tinguem el resultat de l’auditoria; i hem deixat de pagar el cafè als empleats o de fer fotocòpies en color, per posar dos exemples, ja que tot suma per evitar que haguem d’incrementar els impostos”.
Pel que fa al polèmic radar de velocitat instal·lat a les entrades a la vila, el consistori ha explicat que, com que s’ha rescindit el servei, l’empresa de l’aparell reclama 2,5 milions d’euros per l’incompliment de contracte, però que “s’està negociant” per arribar a un acord. Per ara no s’ha decidit si es retirarà o no.