Durant aquest mes de juliol ha arrencat una nova campanya d’excavacions al jaciment arqueològic del Castellot de Bolvir. Uns treballs que es porten fent des de fa 18 anys i que ja han tret al descobert la meitat d’aquest assentament que té fases d’ocupació des de l’edat del bronze fins a l’edat mitjana, passant per una època ibèrica i una romana. Enguany els treballs se centren en dues parts: a la zona central d’època ibèrica i a una de les entrades d’època medieval, la qual es vol adequar per fer-la visitable. Tal com explica el director de les excavacions, Jordi Morera, “l’excavació de la part central consisteix en continuar descobrint aquest camp de sitges que tenim al Castellot en època ibèrica”. Mentrestant, “la zona de la porta és totalment desconeguda” i per això “te l’interès de veure si hi ha torres associades, elements de fortificació o simplement hi ha cases a banda i banda”.
Paral·lelament a les excavacions, al llarg d’aquest mes té lloc el Seminari d’Arqueologia a l’auditori de Bolvir, unes xerrades obertes a tothom. El professor d’arqueologia de la UAB, Oriol Olesti, explica que “aquest any estan dedicades als pobles veïns dels ceretans, com ara els cossetans i també es parlarà de la xarxa viària i de com funcionava en aquests territoris en època antiga”.
La campanya d’excavacions d’enguany s’allargarà fins a finals de juliol i compta amb la participació d’una quinzena d’estudiants de la UAB.
El Castellot de Bolvir és un dels pocs poblats ibèrics localitzat al Pirineu i el més important en l’àmbit cerdà.
Les campanyes arqueològiques són possibles gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Bolvir, la Diputació de Girona i la Generalitat.