Els paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i del Museu de la Conca Dellà, Albert Prieto-Márquez i Albert Sellés, han descrit una nova espècie de dinosaure anomenat Calvarius rapidus, a part d’un os del peu trobat al Pallars Jussà.
La nova especia, un ornitòpode, es tractaria d’un dels darrers dinosaures que va existir abans de la seva extinció del planeta, i formaria part dels grups de dinosaures herbívors. El descobriment es creu que va habitar als actuals Pirineus durant l’etapa del Cretaci, fa uns 66 milions d’anys, en els últims cent anys abans que l’impacte d’un meteorit en provoqués l’extinció de la Terra.
Nom del dinosaure
La proximitat temporal de l’extinció i l’antiguitat del fòssil han donat nom al nou gènere. Calvarius, pel calvari que va suposar el meteorit en la biosfera i rapidus fa referència a les adaptacions pròpies d’animal corredor que presenta l’exemplar.
El fòssil
La resta recuperada és un os metatarsià llarg i prim, del quart dit del peu esquerre. El material es va excavar el 2019 al jaciment de la Masia de Ramon, prop de Figuerola d’Orcau, al Pallars Jussà. La localitat va ser descoberta el 2011 per un equip de paleontòlegs del Museu de la Conca Dellà i l’ICP durant uns treballs de prospecció a la conca central de Tremp.
Prieto-Márquez explica que “a les excavacions realitzades a la zona es va trobar una vèrtebra de cocodril i diversos fragments ossis no identificats” juntament amb la resta del Calvarius rapidus.
L’estudi s’ha publicat al Journal of Vertebrate Paleontology, en el qual destaca que era una animal veloç. A partir de la longitud del metatarsià, d’uns 15 centímetres, els investigadors han establert que el dinosaure no deuria fer més de dos metres de longitud, mentre que la resta d’espècies del grup feien entre 10 i 12 metres.