JUDIT PUJOL ODÉN (Bellestar).- L’Escola Agrària del Pirineu ha organitzat una jornada tècnica sobre les comunitats energètiques, davant l’interès en augment d’aquest sistema de cara a la transició energètica cap a un sistema renovable, just i democràtic. La primera part de la proposta ha posat sobre la taula l’actual mercat energètic i quines seran les tendències de futur.
El tècnic de la cooperativa Pinergia, Marc Cerdán, ha explicat que “tot i que ara mateix no hi ha grans comunitats energètiques, sí que hi ha petits grups o reductes de persones ja interessades a compartir l’energia que ells estan generant, però això és un treball que s’ha de fer amb distribuïdora i, com que no és fàcil, com a tècnics hem d’oferir aquest suport”.
Les comunitats energètiques tenen objectius socials i mediambientals, més enllà de la rendibilitat econòmica. El president de la Cooperativa Cerdanya Solar, Víctor Garcia, ha detallat que “s’ha de fer una sèrie de passos i la finalitat no és només posar plaques sinó formar part d’un col·lectiu, formar part d’una transició cap aquest canvi de model energètic”. També ha assenyalat que “una comunitat energètica és una eina molt potent i molt important, sobretot en llocs rurals”.
La part final de la jornada ha comptat amb la participació d’algunes iniciatives que ja han tirat endavant projectes de comunitat energètica. Així, el president de la Cooperativa Energia del Pallars Jussà, Santi Martínez, ha explicat que “la voluntat és demostrar que sense subvenció també hauria estat possible fer-ho i, per tant, que això es pot exportar a qualsevol de les altres comarques de Catalunya”.
La proposta també ha comptat amb una xerrada de l’Ateneu cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran, el qual ofereix acompanyament en la constitució de Comunitats Energètiques.