MARCEL FITÉ.- No sé si s’ha valorat prou la notícia que ha aparegut aquests dies als mitjans de comunicació. Em refereixo al fet que el nivell de comprensió lectora de l’alumnat de quart de primària (9 anys) s’hagi ensorrat a Catalunya —a la Catalunya de les quatre províncies, és clar— per sota de la mitjana espanyola, només per sobre de Ceuta i Melilla, i al nivell més baix d’Europa. Això és el que es desprèn de l’informe PIRLS 2021, que ens indica que durant els darrers quatre anys aquesta habilitat ha baixat 15 punts, respecte a l’estudi anterior de 2016.
En contraposició a aquesta pèssima notícia cultural, educativa i, sobretot, político-social, hi ha senyals esperançadors que germinen entre la soferta gent del carrer: per una banda, la literatura infantil sembla tenir bones perspectives, cosa que significa que molts pares i mares volen que els seus fills siguin bons lectors i, per una altra, la proliferació de Clubs de Lectura és un fet prou interessant i d’una més que notable rellevància.
Des de fa sis anys, a Nargó, s’organitza cada any un grup de lectura dirigit a la gent del poble i obert a tothom que hi vulgui participar. El cost és gratuït. I l’assistència força remarcable, tenint en compte el nombre d’habitants de la població. Actualment, els organitzadors són la Gemma Colom i el Pere Solà.
Aquest darrer curs s’ha dedicat a la narrativa històrica. Els participants —potser seria més indicat dir «les participants», atès que hi ha una clara majoria de dones— hem pogut gaudir amb la incomparable prosa de Lluís Racionero, que amb Cercamon (Ed. 62) ens ha traslladat als orígens culturals de la nostra terra i al fascinant món trobadoresc, farcit de somnis de futur, d’amor i de poesia. La relectura d’aquesta obra, després de molts anys, m’ha ratificat en la creença que les obres de qualitat, lluny d’envellir, es rejoveneixen i creixen amb el temps.
Des de fa sis anys, a Nargó, s’organitza cada any un grup de lectura dirigit a la gent del poble i obert a tothom que hi vulgui participar. El cost és gratuït. I l’assistència força remarcable
També hem llegit Les dones de Jaume I, de Maria del Carme Roca, (La Esfera de los libros) que ens ha mostrat la faceta amorosa i política del rei català, ens ha fet situar-nos en un moment clau de la nostra història i ens ha permès veure i comentar el tombant que prengué el país català després de la batalla de Muret.
El carrer dels Petons, de Marcel Fité, (Editorial Barcanova) ens ha convidat a viatjar per la Barcelona tràgica i revolucionària de la primera meitat del segle XIX i comprovar els estralls que havia ocasionat l’opressió i la repressió del comte d’Espanya a la ciutat i en l’ànim dels seus habitants. A la segona part hem pogut seguir la tenebrosa petjada del comte durant el seu mandat a la primera guerra carlina i tenir notícia de la seua fi, una mica més amunt d’Organyà, i del destí del seu cos, enterrat a Nargó.
La lluita per la república a la Seu, a l’Alt Pirineu i a Andorra, d’Amadeu Gallart, (Salòria Edicions) ens ha acostat a la tragèdia viscuda durant la guerra de 1936-1939, des d’una perspectiva pirinenca. El drama de l’amistat entre en Canturri i en Rebés, esberlada per raons polítiques; l’ambient de revolució importada i de descontrol generalitzat que es viu a la Seu, amb un Danton local que es veu desbordat per un Robespierre desconegut; els assassinats, les venjances i les traïcions a la rereguarda; la lluita per una escola laica i un Institut de Secundària; la potència d’un veïnatge com el d’Andorra, i moltes altres coses és el que tindrem ocasió de comentar i debatre el proper dia 17 d’aquest mes, a les 19 h. a la Sala Polivalent de l’Ajuntament de Nargó.
Finalment, el curs es tancarà, com cada any, amb una lectura poètica que es farà sota les moreres del voltant de l’església romànica de Sant Climent. Aquest any els poemes que es recitaran seran tots trobadorescos (de trobadors i de trobadores) i els llegirem els integrants del grup. La lectura serà oberta a tothom que hi vulgui assistir. L’acte, si no hi ha cap canvi a causa del calendari electoral, que coincideix, a més, amb la festa major, es celebrarà al vespre del dia 22 de juliol. Ateses les circumstàncies especials d’aquest any, caldrà estar amatent a les informacions i canvis que es puguin produir.
La lectura, per tant, a més de ser una necessitat ineludible per a la vida actual, és també una font de plaer i un vehicle cultural imprescindible, que gaudeix encara d’una gran estimació popular. Caldria fer vots perquè s’arromangui qui li correspongui i posi fi a una situació de degradació i decadència —en el nivell de comprensió lectora escolar— a la qual no s’hauria d’haver arribat mai.