MARIA FORMENTI COSP (Puigcerdà).- L’Arxiu Comarcal de Cerdanya ha ingressat nous fons sobre com es va viure la Guerra Civil espanyola a la comarca. Es tracta de relats en primera persona que expliquen les vivències i esdeveniments d’uns anys de conflicte i que aporten informacions valuoses per a l’estudi d’aquest període històric. En total són sis relats, alguns dels quals són escrits per cerdans que van estar al front o bé per persones que van passar per Cerdanya camí de l’exili.
La directora de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, Erola Simon, ha explicat que són documents “a través del punt de vista personal i, per tant, són experiències de vida d’un moment extremadament difícil i complex i que, a més, són experiències diferents: hi ha memòries de guerra que ens parlen des de l’experiència de Puigcerdà, relatant tot el que es va viure aquí durant els tres anys de guerra, hi ha alguna experiència de gent de fora, però que travessa la frontera per Puigcerdà buscant l’exili francès, i altres, com en Josep Maria Peitx, que explica com es va enrolar amb el terç de Requetès de Montserrat i va fer la guerra a la Terra Alta”.
Així, doncs, els nous fons de memòria corresponen al puigcerdanès Josep Maria Peitx i Camilo Estopà. Pel que fa al primer document, conté una crònica de la fugida de Puigcerdà fins a Andorra i França i retorn a Espanya per Irún. També l’allistament al Terç de Requetès format per catalans. A més, explica amb detall la batalla de Punta Targa on van morir molts soldats del Terç de Montserrat l’agost de 1938.
Pel que fa als documents de Camilo Estopà, nascut a Sarroca de Lleida, es tracta de setze pàgines manuscrites que relaten, entre altres aspectes, la fugida cap a l’exili per Puigcerdà. També explica tot el seu periple treballant en camps de concentració alemanys.
Aquests últims documents ingressats han animat a l’Arxiu a relacionar i difondre totes les memòries de la Guerra Civil espanyola de què disposen. Així, Simón ha detallat que “amb l’excusa d’aquests ingressos hem fet un resum de cadascun d’aquests documents per digitalitzar-los per tal de donar-los a conèixer; la idea de fons també és incentivar a les famílies que puguin tenir documents d’aquesta mena que ens els portin a l’arxiu, no cal ni tan sols que siguin els documents originals, perquè amb la informació que tenen aquests documents o memòries personals ja són una gran aportació per l’estudi de la història de la guerra a Cerdanya”.
Tots els documents es poden consultar a través del cercador Arxius en línia.