REDACCIÓ (Esterri d’Àneu).- Aquest divendres al matí un helicòpter ha sobrevolat el municipi d’Esterri d’Àneu transportant la que serà la nova canonada del salt de la central hidràulica d’Unarre. Es tracta d’una actuació derivada de les tasques de manteniment a la instal·lació realitzada per part d’Enel Green Power, la branca de renovables d’Endesa.
La canonada forçada, amb una llargada total de 870 metres i un salt (és a dir, distància en vertical entre la quota superior i la inferior) de 480 metres, és el tram final del complex hidràulic que transporta aigua provinent de l’estany La Gola i la presa de Cervi des de la sortida de la muntanya anomenada El Sequer, fins a la central. És la primera vegada en els 68 anys que fa de la seva construcció, que se’n substitueix un tram.
Tot i que els que es veu avui és la part més vistosa dels treballs, aquests van començar el passat 2 de maig. Llavors van iniciar les tasques d’aturada de la central i buidatge de la canonada. Es van preparar i desbrossar els entorns i es van col·locar ancoratges al vessant de la muntanya. Després, es va procedir a tallar la canonada en trams de 4 metres amb treballs verticals perquè l’helicòpter se’ls pogués emportar posteriorment. S’han substituït també els suports sobre els quals transcorre la canonada, que tenen una alçada d’1,5 metres.
Avui l’helicòpter ha començat el procés de retirada dels trams antics i ha anat portant els nous, de sis metres de longitud cadascun d’ells i també d’acer, que ha anat dipositant de manera paral·lela al traçat de la canonada, degudament afiançats, perquè tècnics especialitzats en aquests tipus de feines en vertical els puguin col·locar amb precisió i anar soldant entre si. S’ha aprofitat aquesta substitució per canviar l’acabat de la canonada, que tindrà ara un color integrat a l’entorn natural on es troba. Està previst que aquest procés finalitzi durant la tardor i la instal·lació torni a entrar en servei.
L’aigua que circula per la canonada forçada prové, en el seu origen, de l’estany de la Gola. D’aquí baixa per un barranc natural fins a una petita presa a tocar de Cervi, nucli pertanyent a la Gingueta d’Àneu. L’aigua que surt d’aquesta presa recorre tres quilòmetres a través d’un canal que s’acaba endinsant a la muntanya, on recorre a través d’una galeria gairebé un quilòmetre més. A la seva sortida, comença la canonada forçada que porta l’aigua fina a la central.
La Central d’Esterri – Unarre es va projectar l’any 1955 i va entrar en servei tres anys després, el 1958. Té quatre grups de 10 MVA de potència cadascun d’ells, per la qual cosa té una potència instal·lada total de 40 MVA. Un d’aquests quatre grups, el que integra la canonada forçada, prové del riu Unarre i aprofita l’aigua provinent de l’estany de la Gola, la presa de Cervi i la toma d’Escurriols. Els altres tres grups aprofiten l’aigua provinent de l’embassament de Borén.