GUILLEM LLUCH TORRES (Oliana).- La CUP s’estrenarà en aquestes pròximes eleccions municipals a Oliana i ho farà amb una llista encapçalada per Arnau Quingles. Ell mateix explica que la candidatura està formada per “un grup de joves que ens hem conegut en diferents lluites o participant en diferents espais del poble”.
Quingles indica que “la nostra intenció és intentar posar el focus en diverses qüestions que entenem vitals per afrontar el futur de canvi que tenim al davant i que entenem que no s’han plantejat o no s’han tingut en compte”. El motiu, assenyala, és “perquè venim de molts anys de governs dels mateixos i d’haver fet polítiques sempre orientades en un sentit”.
El cap de llista de la formació detalla que el seu objectiu és “posar al centre la sostenibilitat ambiental, el model de transició energètica que estem obligats a plantejar, així com les polítiques d’habitatge, ja que s’ha deixat que la situació s’anés agreujant, fins a extrems en què gent jove que ve a treballar al poble no troba habitatge”. Tot plegat, afegeix, sense oblidar “com organitzem la terra o la xarxa d’aigua, ja que són temes que no s’han afrontat”.
Pel que fa a les propostes concretes, Quingles deixa clar que cap d’elles requereix “cap gran inversió ni hipotecar el consistori durant anys, i van en la línia de donar la gestió dels recursos de poble al poble”. Una de les mesures que plantegen, justament, passaria per municipalitzar el servei d’aigua, aprofitant que al desembre acaba la concessió amb l’empresa que la gestiona. En aquest sentit, el cap de llista cupaire lamenta que “va ser concedida fa vint anys amb un resultat bastant decebedor i un rendiment molt baix que no és acceptable; si bé aquest últim mandat s’han començat a fer algunes reformes, caldria recuperar-ne la gestió”.
En relació a la transició energètica, explica que “no s’ha impulsat cap política i nosaltres entenem que una bona proposta que s’està duent a terme a molts municipis per a una transició més justa amb el territori seria impulsar una comunitat energètica local amb teulades públiques i fer una cooperativa d’usuàries”.
En matèria d’habitatge, Quingles lamenta que “es podrien haver fet més polítiques actives per mobilitzar zones com el nucli antic, on hi ha molt habitatge tancat, o iniciar tasques de mediació per fer projectes de masoveria amb el jovent”. Com a proposta, la formació planteja aprofitar l’edifici de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, que l’Ajuntament va comprar fa uns anys “per posar-la al servei d’una cooperativa d’habitatge en cessió d’ús, perquè no es perdés la titularitat pública, però fos una cooperativa d’usuaris la que s’autopromocionés”. Igualment, afegeix que “l’Ajuntament podria conservar alguns habitatges per a finalitats socials”.
Impulsar un centre cívic per “crear comunitat”
Quingles remarca que “totes aquestes propostes requeririen un altre factor que també ha estat molt oblidat, el teixit social, el crear comunitat, ja que cal una ciutadania informada i mobilitzada”. En aquesta línia, assegura que “un equipament vital que ara no hi ha seria un centre cívic que intentés aglutinar una biblioteca en condicions, que ara no tenim, o un casal de jubilats també en condicions, per tal de garantir un teixit social amb accés a la cultura per a tothom, així com l’accés a internet i a l’oferta cultural a aquelles persones amb dificultats que potser no hi poden accedir des de casa seva”. La formació també planteja reforçar l’oferta cultural “que ha estat molt oblidada i, si bé últimament hi ha més interès, faria falta molt més en aquest sentit”.
Pel que fa al model de territori que defensen, Quingles detalla que “entenem que els pobles només tenen futur si aconseguim diversificar una mica l’economia, defensar la pagesia, el sòl agrícola i l’escorxador municipal, crear iniciatives des de la gent del poble, fomentant el cooperativisme i l’economia social”. El cap de llista afegeix que “el model d’intentar convertir el poble en un aparador per a la inversió privada o el turisme que passa és un model esgotat; no estem en contra del turisme, però hem de centrar més el focus en el talent, el capital humà i el teixit social que tenim al poble”.
Perspectives electorals i preferències a l’hora de pactar
En relació a les perspectives electorals, Quingles admet que, en ser una formació nova “el nostre discurs ve molt de nou en aquest poble, on històricament hi ha hagut una majoria convergent bastant contundent, però hem intentat fer una campanya divulgativa, amb xerrades on explicar en què consisteixen les nostres propostes”. Per tot plegat, assegura que les perspectives són “poder entrar a l’Ajuntament i empènyer per aconseguir un canvi de cicle, perquè els tipus de polítiques canviïn”.
Justament, en relació als possibles pactes, si són decisius per conformar govern, no amaga les preferències, tot assenyalant que “no enganyarem a ningú: entenem que som més propers a determinades forces que sí que parlen una mica, encara que sigui en altres termes, de sostenibilitat i habitatge, que a altres formacions, i entenem que seria bo pel poble continuar un cicle de canvi on es posessin més al centre la vida i tema més socials”.