G.L.T. / M.B.F. (Sort).- Junts per Sort es presenta a les eleccions del 28 de maig amb Agustí Cotonat com a cap de llista. Regidor des de fa uns mesos a l’Ajuntament de Sort, arran de la renúncia de qui va ser cap de llista fa quatre anys, Imma Gallardo, Cotonat assumeix ara el repte d’encapçalar una formació que en els comicis de fa quatre anys va aconseguir dos regidors i que els dos últims anys de mandat ha format part de l’equip de govern, juntament amb el grup majoritari de Som Poble.
Cotonat es marca com a objectiu aconseguir reconnectar a la ciutadania, especialment la gent jove, amb la política, ja que creu que “el nostre jovent no vol saber res de la política, estan desconnectats i decebuts, i això és una llàstima, perquè són el futur del país, així que hem de buscar la manera de revertir això”. Per aquest motiu, assegura que la seva formació vol “estar al costat de la gent, perquè ara el veïnat no se sent escoltat per l’administració”.
En referència a la seva tasca com a regidor de l’equip de govern, Cotonat apunta que “en aquest any que he estat regidor, he procurat escoltar molt les qüestions que se m’han plantejat i resoldre-les amb la màxima eficàcia”. Com a exemple, assegura que, com a regidor de Salut i Benestar Social “vaig escoltar els problemes que tenen des de fa molts de temps a la residència amb l’empresa gestora, uns problemes que poden afectar els usuaris, i això no es pot permetre”. En aquest sentit, assenyala que “després de moltes trobades amb sindicats i treballadors hem aconseguit, per fi, que des de Generalitat es faci un seguiment de l’empresa gestora per veure si fan la seva feina o cal prescindir d’ells”.
En matèria d’inversions, Cotonat remarca que aquestes han de ser sostenibles, fugint “de les promeses de grans infraestructures que sentim cada quatre anys”. “Està clar que no podem deixar d’invertir, però cal fer-ho amb coneixement i pensant en el futur”, afegeix. Així, apunta que “des de Junts per Sort preferim parlar d’economia sostenible, de reducció de la despesa innecessària, d’optimitzar recursos i de reduir la despesa energètica, que és el que més mal ens fa als petits ajuntaments”.
Suport a la ramaderia i als nuclis
Altres aspectes on vol incidir la candidatura assegura que són el suport a la ramaderia o els serveis bàsics als nuclis. En aquest darrer aspecte, exemplifica que “Sort compta amb setze nuclis, un dels quals està despoblat, en part perquè avui dia no hi arriba la carretera, només un camí”, i considera que situacions com aquestes s’han de revertir.
Cotonat també destaca la necessitat de fer un “estudi seriós, guiat per experts, per saber on som i cap a on anem” en relació a les afectacions que tindrà el canvi climàtic en un municipi com Sort, molt lligat a la neu i l’aigua. Així, assenyala que “el model de turisme i d’economia que tenim comença a fer fallida i hem de pensar què volem fer, ja que no viurem eternament de la neu, que és cada cop més escassa, i de l’aigua no cal ni dir-ho, amb el que això implica per al ràfting”.
Altres elements que Junts per Sort creu que cal millorar és que “tenim una manca general d’aparcament”, que els vehicles circulen a massa velocitat per poblacions com Sort, Altron o Llessui, o que les ordenances urbanístiques “estan totalment desactualitzades”, i això provoca problemes en determinats tràmits, ja que aquests s’allarguen molt en el temps.