REDACCIÓ.- La 32a edició del Dansàneu, el Festival de cultures del Pirineu commemorarà enguany el 40è aniversari de la fundació de l’entitat organitzadora: el Consell Cultural de les Valls d’Àneu. Aquest dimecres s’ha celebrat a l’Institut d’Estudis Ilerdencs l’edició d’enguany, en un acte en què hi han participat Estefania Rufach, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, i Rut Martínez, directora del Festival. L’acte ha inclòs també una actuació del ballarí Magí Serra, un dels artistes que participarà en el Dansàneu 2023.
En els parlaments, Estefania Rufach, ha assegurat que “Dansàneu no és només un festival, és territori i cultura”. La vicepresidenta tampoc ha oblidat que “Dansàneu és sinònim de cohesió social”. Rufach ha felicitat l’organització per la 32a edició, que enguany acull 32 actuacions per tot el territori de la Vall d’Àneu.
El Festival, que continua centrant els seus esforços a consolidar un relat de fons que defuig les massificacions i que uneix contemporaneïtat amb tradició, desplegarà una programació que inclou un total de 32 propostes –entre dansa, música, teatre, natura, literatura i audiovisual–, 17 de les quals són gratuïtes.
“Enguany assumim el repte il·lusionant de fer-nos més pròximes que mai a la ciutadania aneuenca i d’arreu amb una proposta molt diversa des del punt de vista disciplinar, que aglutina noms clau de l’escena nacional, així com projectes d’un alt valor patrimonial, com és el cas de l’exposició inaugural produïda pel MNAC amb gravats de piques baptismals de l’artista Oriol Vilapuig”, ha assegurat Rut Martínez.
Per la seva banda, Ferran Rella ha indicat que “volem reivindicar la singularitat de la nostra localització per tal que s’entengui el Dansàneu com un espai i moment únics en el calendari, que aglutinen sota un mateix paraigua iniciatives destinades a mostrar el patrimoni cultural i natural aneuenc en tota la seva esplendor, sense renunciar a la seva ruralitat, tradició i memòria”.
Per tot plegat, la programació del Dansàneu d’enguany vol ser un reflex de totes aquestes voluntats i objectius i és per això que mostra una notable musculatura organitzativa que s’expressa no només al llarg d’una programació que s’estén durant deu dies (del 21 al 30 de juliol, ambdós inclosos), sinó també gràcies a un programa d’activitats prèvies que tindran lloc pels volts de Sant Joan i que, sota el títol ‘Àneu en moviment’, es presenta com a un seguit de presentacions prèvies del Festival al territori.
La programació
La programació d’aquest 2023 aglutina un total de 32 espectacles de tipologia i estils molt diferents. Per destacar-ne algunes, el divendres 21 de juliol s’inaugurarà a l’església de Sant Joan a Isil (Alt Àneu) la proposta expositiva ‘Formes d’oli i aigua’ de l’artista Oriol Vilapuig. Produïda pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), planteja des del present noves formes d’interrogació del passat que sorgeixen al voltant dels relleus esculpits a diverses piques de pedra datades entre els segles XI i XII, i que es troben a les esglésies romàniques disseminades per les Valls d’Àneu.
El dimecres 26, a l’església de Santa Maria d’Àneu a Escalarre (la Guingueta d’Àneu), l’artista multidisciplinari Maria Coma presentarà l’espectacle ‘Vocal Roots’, una peça d’arts escèniques on veu i cos actuen com a instruments i que explora un tema universal des de l’autobiografia: la (re)cerca de les arrels, l’origen i la pertinença.
A partir de dijous 27, els projectes en residència obtindran el màxim protagonisme. Des de la peça coreogràfica resultant del treball fet per la companyia de Miquel Barcelona a ‘ROJOS’ fins als projectes d’Aimar Pérez Galí, Víctor Pérez, Adrián Vega i Marina Pravkina o la producció ‘Condens’ de Magí Serra, sense oblidar la nit en record al ballarí i coreògraf Joan Serra que tindrà lloc a Santa Maria d’Àneu el mateix dijous, i que s’obrirà a la participació de tothom qui vulgui.
El divendres 28 de juliol tindrà lloc un vespre-nit destinat a posar en valor el patrimoni industrial d’Àneu, concretament a la Central Hidroelèctrica d’Esterri d’Àneu. Amb el patrocini d’Endesa, que s’incorpora enguany com a patrocinador principal del Festival, tindrà lloc un triple programa que inclourà des d’un solo de dansa a càrrec del ballarí Pere Seda –a partir del tradicional Hereu Riera–, fins al Tastàneu, un tast de producte pallarès –formatges, vins, dolços, etc. de productors del territori– que s’ha convertit en una de les activitats amb major seguiment i acceptació per part del públic. En acabar el tast, i obert a tothom, es podrà veure un mapping especial 40è aniversari del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, projectat al passeig Vorariu i ideat pel ballarí Toni Mira.
El programa de divendres també compta amb un nom destacadíssim de la música catalana de les darreres dècades i és que, novament a l’església de Santa Maria d’Àneu (Escalarre), Toti Soler presentarà a quartet el seu darrer treball discogràfic, ‘Fill de la fortuna’.
El dissabte 29 de juliol, al recinte firal d’Esterri d’Àneu, arribarà un dels plats forts de l’edició d’enguany: la cantant Queralt Lahoz presentarà el seu àlbum ‘Pureza’, i ho farà valent-se d’un directe potentíssim que incorpora dansa flamenca, hip-hop i un claríssim missatge reivindicatiu.
La resta de programació del festival es pot consultar al web del festival, on també es poden adquirir les entrades, que ja estan a la venda amb preus que van dels 12 als 25 euros i que inclou descomptes de més del 30% per a la compra anticipada (i del 50% per als socis i sòcies del Consell Cultural de les Valls d’Àneu). Els responsables del Dansàneu recorden que els aforaments del festival continuaran sent mitjans i petits per garantir una experiència cultural pròxima i de qualitat.
El Dansàneu és hereu de l’escola d’estiu de formació en dansa tradicional fundada l’any 1992 i liderada durant més de dues dècades pel ballarí i coreògraf Joan Serra. Es va refundar l’any 2015 en l’actual Festival de Cultures del Pirineu, un projecte obert al públic de totes les edats que posa en valor la riquesa patrimonial i natural de les Valls d’Àneu i la marida amb una proposta cultural diversa que es vertebra a partir de la dansa i de la música d’alta qualitat i mescla les propostes més contemporànies i l’incentiu a la nova creació amb la cultura d’arrel.
El Dansàneu és un projecte organitzat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb el suport del Departament de Cultura, el Departament de Territori (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran), el Departament de Justícia, Drets i Memòria, el Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat per la Unió Europea (NextGenerationEU) · Gobierno de España i Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida (Institut d’Estudis Ilerdencs), així com dels Ajuntaments d’Esterri d’Àneu, l’Alt Àneu (EMD d’Isil i Alós i Sorpe) i Espot; la Mancomunitat de Municipis de les Valls d’Àneu, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i el Bisbat d’Urgell (Parròquies de les Valls d’Àneu).