ARIADNA BOSCH I ROGER PALACÍN.- Avui és un dia de celebració pels i les veterinàries, és el Dia Mundial de la Veterinària. El paper del sector en la societat és de vital importància, el nostre lema és Hygia pecoris, Salus populi que es tradueix en la higiene dels animals, la salut del poble. I és des d’aquesta premissa en què ens movem tots els professionals del sector, ocupem el lloc que ocupem.
Per exemple, una veterinària de clínica de petits animals, no només tracta animals que estan malalts, també és ella qui ha de formar als propietaris, d’explicar què suposa tenir una mascota a casa i de la importància del seu benestar. Però és qui també té la responsabilitat de reduir el màxim l’ús d’antibiòtics en un context de resistències antimicrobianes creixent. Una cosa semblant passa amb els veterinaris clínics de granja, que vetllen diàriament pel benestar de tots els animals de producció, des del seu naixement fins que arriben a escorxador. I és aquí, a l’escorxador, on hi ha una altra figura de la professió, el Veterinari Oficial, que és qui s’encarrega que tot el que mengem d’origen animal sigui segur.
Ser veterinari clínic és una professió meravellosa i dura a parts iguals, on aprenem moltíssim del llenguatge no verbal, les mirades, les olors, la manera de caminar i tots aquells petits detalls que ens poden donar pistes del que li està passant al pacient. Moltes vegades és aquella intuïció que tenim quan coneixem l’animal i sabem que no està bé i ens dirigeix pel bon camí. En definitiva, hem de tenir tots els sentits molt desperts per poder treballar bé. També és aquell vincle que creem amb cada animal que passa per les nostres mans i la implicació emocional amb el seu tutor que confia en nosaltres per curar-lo. Són totes les llàgrimes que ens empassem cada vegada que ens hem d’acomiadar d’un animal. Som els intermediaris per transmetre a llenguatge humà el què li passa i ajudar al seu tutor a prendre les millors decisions i també acompanyar-lo en moments durs.
Els animals són una àncora al present, ens mantenen connectats amb la naturalesa que tan necessària és avui en dia, són com un medicament sense efectes secundaris
Els animals són una àncora al present, ens mantenen connectats amb la naturalesa que tan necessària és avui en dia, són com un medicament sense efectes secundaris, aquell ronroneig, aquella salutació movent la cua sense parar, aquells petons plens de baves quan arribem a casa ens fan oblidar tots els mals de cap, ens ajuden a baixar la freqüència cardíaca per tornar a trobar la calma i l’equilibri en aquells dies que vivim en pilot automàtic desconnectats del present.
Aquí estem nosaltres com a professionals per educar, conscienciar a tothom per l’amor i respecte que es mereixen.
Hi ha veterinaris per tot arreu: als menjadors de les escoles per fer un control de la higiene, a l’administració pública per al control de malalties, als organismes internacionals com l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Organització per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), l’Organització Mundial de la Salut Animal (OIE), als controls fronterers per fer vigilància d’exportacions d’animals vius però també de productes d’origen animal, als centres de recerca, a les universitats… La llista és molt llarga, no acaba aquí.
La funció del veterinari en la societat és imprescindible. Com deia Louis Pasteur, “la medicina cura a l’home, la veterinària cura a la humanitat”
Així doncs, la funció del veterinari en la societat és imprescindible. Com deia Louis Pasteur, “la medicina cura a l’home, la veterinària cura a la humanitat”. Hem de treballar conjuntament sota el concepte de “One Health”, una sola salut, tots els professionals que guarden relació amb la salut pública, ja sigui des de la medicina i infermeria humana, des de la investigació tant humana com animal, des de l’àmbit agroforestal, etc. Hem d’aconseguir l’equilibri, entre salut animal, salut humana i salut del medi, només que un falli pot ocasionar problemes com el que recentment hem viscut: la pandèmia.
Reivindiquem aquesta professió, sovint poc valorada per la societat, però la reivindiquem amb el cap ben alt, sabent que som útils per als nostres conciutadans i conciutadanes. Queda un llarg camí per recórrer per aquest reconeixement, però el que està clar és que hi hem estat, hi som, i hi serem sempre: per la salut animal, humana i mediambiental!
Article amb motiu del Dia Mundial de la Veterinària dels veterinaris pallaresos:
Ariadna Bosch, veterinària i propietària de la Clínica Veterinària Ariadna Bosch de Tremp
Roger J. Palacín, veterinari i investigador predoctoral a la UdL