JUDIT PUJOL ODÉN (La Seu d’Urgell).- L’historiador urgellenc Climent Miro s’ha convertit en doctor amb la seva tesi ‘Territori i economia als monestirs del comtat d’Urgell entre els segles IX i XI’. L’estudi, fet al llarg de set anys, analitza la relació dels monestirs benedictins amb les activitats agrícoles, ramaderes i d’explotació dels recursos naturals. El document posa de manifest el paper dominant del monestir de Sant Serni de Tavèrnoles sobre la resta, així com els canvis al llarg dels segles.
Miró ha explicat que “a finals del segle XI hi trobem tres grans monestirs, que són resultats d’agregacions de diferents petits monestirs: un és Tavèrnoles, que és el més important, un altre és Santa Cecília d’Alins, que es troba també al nord del comtat i passa de ser una comunitat masculina a ser una de femenina, i un altre és un monestir de fora del comtat, que és Santa Maria de Ripoll, però que té molts dominis i moltes possessions al sud del Comtat d’Urgell”.
L’estudi ha estat realitzat a partir de l’anàlisi de documents, la gestió de les dades i la cartografia, amb una vuitantena de mapes geolocalitzats. Una de les grans novetats, ha explicat Miró, és que s’ha pogut “situar des d’un punt de vista cartogràfic o geogràfic tots aquells camps i espais de producció, les vinyes i les zones on es conservaven els recursos naturals”. Un altre aspecte rellevant és que en el cas de Santa Maria de Meià, Miró ha treballat amb documentació que no ha estat editada.
L’estudi ha estat presentat aquesta setmana a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, en una presentació que ha comptat amb una gran afluència de públic.