REDACCIÓ (Andorra la Vella).- Carles Enseñat ha estat escollit aquest dimecres síndic general d’Andorra -president del parlament- i en les primeres paraules que ha pronunciat ja en el càrrec ha fet una crida a apostar per “la centralitat política que la Constitució i la història” donen al Consell General i ha destacat que els consellers que l’integren han de saber-lo fer “obert, i viu, i vibrant i útil per a totes les persones del país”. Així, ha advocat perquè el parlament sigui “pilar essencial de l’Andorra d’avui” i ha apel·lat a què tingui un paper “transparent; obert als ciutadans; que escurça la distància entre la institució i el poble sobirà. En definitiva, un Consell que ausculta el batec i les aspiracions de la societat andorrana, i que es posa des d’avui al seu servei”, en declaracions recollides per l’Agència de Notícies Andorrana (ANA).
Enseñat ha manifestat que “durant molts anys els destins d’Andorra s’han decidit entre les parets d’aquesta casa” i ha afegit que el “repte” que tenen els consellers és que això “continuï sent així”. En aquest sentit, ha advocat pel respecte a les institucions i els procediments i “evitar ingerències i distorsions”, especialment “procurant que les xacres que han afectat i afecten altres països no s’infiltrin en els fonaments d’aquestes parets desafiadores dels segles”.
El síndic general ha volgut fer esment als reptes que haurà d’enfrontar el país en els propers anys i ha destacat que malgrat situacions “complexes” o fins i tot “adverses” s’han de “forjar nous equilibris perquè la prosperitat d’avui no comprometi l’Andorra del demà”.
El nou síndic ha destacat que “el Consell General ha de guanyar-se cada dia continuar sent la més alta institució de reflexió, de diàleg, de debat i de presa d’acords de país i pel país; sense oblidar l’essencial rol d’impuls, orientació i control de l’acció política del Govern”. I ha defensat que això s’ha de fer a través de “temps, treball i rigor” que permetin fer “les millors lleis” que donin resposta als reptes socials i econòmics del país i per “teixir els consensos més amplis”.
També s’ha referit als trenta anys de Constitució i ha subratllat que “una part important dels protagonistes d’aquesta legislatura que avui comencem som fills, políticament parlant, de l’Andorra constitucional” i ha fet esment que es donin la mà “dues generacions polítiques: La que va fer la Constitució i la que ha viscut plenament dins de la Constitució”, recordant que la “balança” s’inclina cada cop més per a aquests darrers.
Enseñat, que esdevé el segon síndic més jove de la història, ha estat escollit abans del jurament dels 28 consellers electes i també ha estat triada Sandra Codina com a subsíndica. Només s’havia presentat una candidatura formada pels demòcrates Carles Enseñat i Sandra Codina, que han rebut disset vots a favor i onze en blanc. Tot seguit s’ha escollit Carolina Puig i Maria Àngels Aché com a secretàries de la sindicatura. La primera ha rebut disset vots a favor i Aché, cinc.
En el moment de jurar el càrrec Jordi Jordana, que presidia la sessió com a conseller de més edat de Canillo, ha destacat d’Enseñat la seva “experiència i qualitat personal” i n’ha subratllat la “capacitat d’anàlisi assossegada”, el seu “compromís” i la seva “empatia”, qualitats que considera que l’ajudaran a desenvolupar la tasca “amb rigor i visió d’estat”. També ha esmentat que provingui d’una família amb llarga tradició política.
Després de la presa de possessió del càrrec dels 28 nous consellers, l’arc parlamentari quedarà format per disset consellers generals al grup parlamentari demòcrata, ja que Marc Magallón, d’Acció, s’hi integrarà. La segona força és Concòrdia, que entra per primera vegada amb cinc consellers, mentre PS SDP+ i Andorra Endavant compten amb tres parlamentaris cadascun i Ciutadans Compromesos amb dos, tot i que DA els acabarà cedint un conseller perquè puguin formar grup parlamentari.