REDACCIÓ.- El Govern, a proposta de la consellera de Cultura, ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2023 a 20 personalitats i 10 entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. A l’Alt Pirineu i Aran, l’únic reconeixement ha estat per l’Associació Cultural dels Raiers de la Ribera del Segre, que és l’encarregada d’organitzar la baixada de rais de Coll de Nargó.
Segons ha explicat la Generalitat en la seva resolució, s’ha atorgat aquest reconeixement a l’entitat alturgellenca “pel seu notori paper en la conservació del patrimoni immaterial català, a través del record i de la manifestació de l’ofici de raier”. En aquest sentit, la Generalitat recorda que “fins a començaments del segle XX, Coll de Nargó va ser un dels nuclis més importants per al transport fluvial de fusta a Catalunya. Cap als anys vuitanta, diverses dècades després de la seva desaparició, es va recuperar aquesta activitat per part dels veïns de la població i la van convertir en una festa. Cada any, els rais de Nargó tornen a baixar pel Segre per reivindicar el seu passat fortament lligat a l’ofici”. A més, també posa en valor que “el 2022, els raiers van ser declarats, per mitjà d’una proposta conjunta internacional, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO”.
Tal com han explicat des del Govern, l’elecció de les personalitats distingides amb aquest guardó ha volgut respectar, com ja ha estat palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere. A més, la selecció de persones guardonades també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territorial.
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.
Després de conèixer l’atorgament de la Creu de Sant Jordi, el president de l’entitat, Àlex Ferré Marot, ha destacat el doble reconeixement que han rebut enguany, la designació com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i ara la Creu de Sant Jordi. Per tot plegat, ha volgut donar les gràcies “a tothom que ha fet possible el reconeixement a tanta feina” dedicada a fer que “el record dels nostres padrins i padrines no mori mai”.