MARIA FORMENTI COSP.- Les visites guiades a l’interior de les esglésies de Cerdanya continuen consolidant-se i creixent. Es tracta d’un producte cultural i turístic que es va posar en marxa el 2019 amb dues rutes: la de la solana i la de l’obaga. El juny passat, mentrestant, s’hi va sumar un tercer itinerari, el de les Portalades.
En total, el 2022, 480 persones es van inscriure a les visites, una xifra que des del Consell Comarcal de Cerdanya valoren molt positivament. Així, la seva tècnica de Turisme, Maria Jiménez, ha celebrat que “les xifres del 2022 són molt bones i és l’any que han crescut més”. Pel que fa a la nova ruta, la de les Portalades, ha destacat que “ha tingut molt bona acollida, amb un total de 180 visitants”. De fet, el 2021, el nombre total de visites va ser de 264, per tant, l’any passat van créixer prop d’un 80%, gràcies en gran part a la incorporació del nou itinerari.
‘Les claus de les esglésies de Cerdanya’, doncs, consta de tres rutes: la de l’obaga ressegueix Santa Maria de Talló, Sant Julià de Pedra, Sant Joan baptista de Riu de Cerdanya i Sant Pere d’Alp, mentre que la de la solana recorre Santa Cecília de Bolvir, Sant Climent de Talltorta, Santa Maria d’All i Santa Maria de Quadres. L’itinerari de les Portalades permet descobrir les esglésies de Sant Esteve de Guils de Cerdanya, Santa Eugènia de Saga, Sant Climent de Gréixer i Sant Pere d’Olopte.
El projecte prové d’un Fons Feder de l’any 2018 i, des del Consell Comarcal creuen que aquest tipus de producte ajuda a diversificar el turisme de la vall, si bé la demanda creix a partir de Setmana Santa i fins a la tardor. Així, Jiménez ha detallat que “els primers tres mesos de l’any són més fluixos, ja que la demanda és més baixa, i és a partir de la primavera, quan ve Setmana Santa, que comencem a tenir més demanda”. Pel que fa als mesos d’estiu, que és quan hi ha més visitants, ha indicat que “hem d’obrir el calendari i afegir més visites de les que tenim previstes perquè hi ha més demanda”. Els tres últims mesos de l’any, mentrestant, l’afluència de visitants torna a baixar.
Pel que fa a les previsions de futur, Jiménez ha apuntat que “si veiem que ens quedem curts i el finançament acompanya, farem més visites i més rutes, ja que el patrimoni que tenim aquí és increïble i s’ha de donar a conèixer”.
Per altra banda, des de l’any passat també s’ofereix la possibilitat de visitar de manera virtual l’interior d’una setantena d’esglésies, a través de codis QR que es troben davant els temples.