REDACCIÓ.- La dotació de més professionals a la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran per a l’atenció de la salut mental, una major inversió, coordinació, prevenció, més serveis, formació o creació de programes específics en aquest àmbit són algunes de les propostes que figuren al Decàleg de les Jornades per a l’excel·lència que es van celebrar a Esterri d’Àneu l’any 2022 amb el lema “Fora estigmes! La salut mental al Pirineu”.
El Decàleg, el primer que elabora l’associació, és el document de conclusions que s’han extret de les diferents ponències i taules de debat i reflexió que es van poder continuar durant els dos dies de les Jornades per a l’excel·lència i que van comptar amb la participació d’experts de primer nivell en salut mental, professionals, pacients, familiars i autoritats.
Tal com han explicat des de les Jornades per a l’Excel·lència, les deu propostes van acompanyades de mesures concretes i l’objectiu és que es puguin aplicar de forma més o menys immediata per part de les institucions, “és a dir, que el Decàleg de les Jornades per a l’excel·lència no és només una declaració d’intencions, sinó que busca la concreció perquè tota la feina dels ponents en els debats i conferències puguin ser d’utilitat i aplicació pràctica als territoris de muntanya”.
Els deu punts
L’objectiu del Decàleg, han afegit, és abordar solucions perquè només a la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu s’han registrat 4.226 diagnòstics ambulatoris en infants durant l’any 2021, que se sumen als 10.977 diagnòstics d’adults. Així doncs, el Decàleg de les Jornades per a l’Excel·lència proposa:
1.- Dotar amb més professionals d’atenció primària a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, tals com el/la psicòleg/a i el/la psiquiatra, per disminuir els temps d’espera i augmentar la freqüència de visites pels usuaris amb patologies de salut mental
2.- Creació de taules de coordinació integrada entre els professionals (atenció primària, serveis socials, club social, SAVI, associacions) amb el propòsit d’aportar una millora en l’atenció i seguiment de les primeres persones.
3.- Implementar el programa What’s up? A la totalitat dels instituts de les comarques de la regió de l’Alt Pirineu i Aran, mitjançant una campanya d’informació i sensibilització als equips directius dels centres mitjançant l’aliança Obertament.
4.- Millores dels serveis de transport específics de salut mental ja implantats en el territori, com el servei de transport adaptat, modificant els criteris d’accés i donant cobertura a més usuaris i més territori.
5.- Millores dels programes ja implantats en el territori com el Servei de Suport a la Vida Independent (SAVI), donant cobertura a més usuaris i ampliant la franja d’edat dels mateixos.
6.- Creació de programes de formació en salut mental per a tots els col·lectius de professionals que estan en contacte amb grups de risc, amb l’objectiu de millorar la detecció i prevenció de problemàtiques de salut mental.
7.- Creació d’un protocol de primers auxilis per actuar en situacions d’emergència en salut mental, fent-ne difusió i divulgació a tota la societat civil a través d’una campanya informativa.
8.- Creació d’un equip itinerant de professionals per fer l’acompanyament periòdic, equivalent als equips comunitaris de salut mental o Community Mental Health Teams, el qual atendria als diferents usuaris de la regió, proporcionant tota la gamma de funcions d’atenció especialitzada, aplicant tècniques ja implantades en altres països com podrien ser el Diàleg Obert, etc.
9.- Creació d’habitatges específics per persones amb experiència pròpia en salut mental que no tenen suport familiar directe, sense exclusió d’edat.
10.- Creació d’un servei itinerant de Club Social, per tal d’arribar als municipis que queden lluny de la capital de comarca, habilitant espais en altres municipis grans.
L’associació que organitza les Jornades per a l’excel·lència ha editat la memòria i el Decàleg de l’edició de 2022 que es farà arribar a les institucions, administracions i entitats implicades en la salut mental i que poden contribuir a desenvolupar aquestes mesures. Aquesta proposta, juntament amb una àmplia radiografia i una detallada anàlisi de la situació actual dels serveis de salut mental a l’Alt Pirineu i l’Aran ha estat coordinat per Anna Muñoz Ferràndiz, estudiant d’últim curs de Psicologia a la UAB i psicòloga en pràctiques al Club Social Pallars de Sort.
Presentació del Decàleg
L’acte de presentació, celebrat aquesta setmana a la Diputació de Lleida, ha comptat amb l’assistència del president de la institució, Joan Talarn, el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert; alcaldes i presidents de consells comarcals del Pirineu, representants del Govern d’Andorra, professionals de la salut, institucions i associacions dedicades a la salut mental, així com els principals responsables del sector empresarial pirinenc i lleidatà.
Carles Gibert ha reiterat la voluntat de seguir col·laborant amb les Jornades per a l’excel·lència en els pròxims anys i, en concret, en fer viables les propostes sobre salut mental del decàleg, per la voluntat de la Diputació de millorar els serveis de les comarques més despoblades, com les del Pirineu. Per la seva banda, el president de les Jornades per a l’excel·lència, Jesús Montoliu, ha fet un repàs de les propostes instant al treball conjunt d’institucions, organitzacions i usuaris, fent especial atenció a la prevenció, l’educació i la formació. Finalment, l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, ha subratllat la importància de les Jornades per a l’excel·lència per la població i n’ha elogiat la qualitat, que ara feia un pas més amb l’elaboració del decàleg.