GUILLEM LLUCH TORRES (Andorra la Vella).- La coalició entre Demòcrates per Andorra i Ciutadans Compromesos ha aconseguit la majoria absoluta a les eleccions generals d’aquest diumenge amb 16 conselleres i consellers generals. D’aquesta manera, l’actual cap de Govern, Xavier Espot, podrà governar durant quatre anys més en el seu segon i darrer mandat.
En concret, DA ha aconseguit 5 consellers generals a la llista nacional així com els 2 consellers de Canillo, els 2 d’Encamp, els 2 d’Ordino, els 2 de la Massana, juntament amb Ciutadans Compromesos, els 2 d’Andorra la Vella, i un d’Escaldes-Engordany, on concorrien conjuntament amb Acció, que ha aconseguit l’altre conseller. L’única parròquia on no han guanyat ha estat Sant Julià de Lòria, on la victòria ha estat per a una de les noves formacions d’aquests comicis, Concòrdia, que anava en coalició amb Desperta Laurèdia, actualment a l’oposició al Comú.
Pel que fa a la llista nacional, a banda dels 5 de DA, Concòrdia ha entrat amb força, amb 3 consellers. Andorra Endavant n’ha aconseguit 3 més, igual que el PS-SDP, que aspirava a uns resultats força millors per tal de ser alternativa a l’actual govern, però que ha caigut dels 7 consellers generals de fa quatre anys fins als 3. En total, doncs, DA i CC han obtingut 16 consellers generals (un per sobre de la majoria absoluta); Concòrdia, 5; PS-SDP, 3; Andorra Endavant, 3; i Acció, 1.
Liberals, sense representació, de moment
Xavier Espot, doncs, podrà governar amb majoria absoluta, sumant els suports dels massanencs de Ciutadans Compromesos, i prescindint de Liberals -que inicialment queda fora del Consell General- i d’Acció, que hi entra amb un sol conseller, però que no és necessari per a la majoria absoluta. En el cas de Liberals, però, cal tenir en compte que anaven col·ligats amb DA a Ordino i a Andorra la Vella, on representants seus ocupaven els primers llocs suplents.
Així doncs, si algun dels consellers demòcrates d’aquestes llistes anessin a Govern -si un conseller entra al Govern ha de deixar l’acta parlamentària- o renunciessin a l’escó per qualsevol motiu, Liberals passaria a tenir representació, a través d’aquests consellers territorials. En cas que això passés a les dues territorials, DA-CC perdrien la majoria absoluta, ja que quedarien amb 14 consellers generals.
Satisfacció a DA i Concòrdia, “reflexió” al PS
Espot ha destacat que hagin aconseguit una majoria “folgada i àmplia” i la victòria a totes les parròquies en la llista nacional, un fet que no passava des del 2011 i que s’hagin fet amb sis de les set territorials, cosa que tampoc es donava des d’aquell any. I això ha estat així malgrat haver hagut de gestionar la pandèmia, ha subratllat, en declaracions recollides per l’Agència de Notícies Andorrana (ANA).
Quan completi el mandat, ha remarcat que hauran estat la força política que haurà estat més anys al Govern i ha destacat que això s’hagi aconseguit malgrat una campanya “paral·lela sense escrúpols”. El candidat demòcrata ha destacat que es compromet a treballar “incansablement” pels reptes que té al davant el país entre els quals ha assenyalat l’habitatge, el poder adquisitiu, la reforma de les pensions o l’encaix a la UE.
Espot ha felicitat Concòrdia pels resultats obtinguts i ha destacat que espera “poder treballar plegats perquè tenim visions i fulls de ruta compartits en molts aspectes” i quant a Andorra Endavant, que també entra al Consell General, ha manifestat que desitja poder trobar “punts d’entesa”. També ha tingut paraules d’agraïment per a Liberals i Acció, que queden fora del Consell General, i ha recordat que han governat amb ells quatre anys “de manera lleial” i que a més han contribuït que hagin aconseguit victòries a les parròquies.
Concòrdia, mentrestant, des de la seva seu política a Ciutat de Valls ha seguit els resultats d’una nit electoral que ha deixat la formació en molt bon lloc, concretament, com a segona força. El partit liderat per Cerni Escalé s’ha mantingut des d’un primer moment en segona posició a l’escrutini -frec a frec però per sobre de PS SDP+- i ha acabat assolint un total de 4.000 vots convertint-se així en la sorpresa de la nit. Un escenari que permet al partit de nova creació entrar al Consell General amb un total de cinc consellers: dos provinents de la circumscripció territorial de Sant Julià de Lòria -Pol Bartolomé i Maria Àngela Ache- i tres provinents de la llista nacional -Cerni Escalé, Núria Segués i Jordi Casadevall-.
“Ens hem quedat sense paraules amb el resultat. Estem molt contents amb la feina feta durant la campanya electoral” ha apuntat Escalé, en declaracions recollides per l’ANA, mentre definia el moment com “una aventura que tot just comença”. En aquest sentit, el líder de Concòrdia ha assegurat que la feina de la formació a al Consell General se centrarà a fer una oposició constructiva i mantenir la proximitat amb el ciutadà. “Tenim moltes ganes d’introduir la Llei del benestar quan entrem al Consell. Hem de marcar-nos objectius en matèria de medi ambient, urbanisme o mobilitat… que són algunes de les prioritats del nostre partit” ha puntualitzat Escalé.
Per la seva banda, el cap de llista de la coalició entre socialdemòcrates i progressistes, Pere López, ha admès que aquests “no són els resultats que ens esperàvem”. També ha apuntat que “hi ha hagut molt vot pel canvi”, sumant els que han aconseguit ells mateixos, així com Concòrdia i Andorra Endavant. Tot i això, ha lamentat que aquest vot “s’ha dispersat” i no ha fet possible aquest canvi. També ha indicat que, a la vista dels resultats que han obtingut, “estem obligats, en els pròxims dies, a obrir un procés d’anàlisi i reflexió”.
Lleuger descens de la participació
La participació en aquestes eleccions generals s’ha situat en el 66,95%. En total, doncs, han exercit el seu dret a vot 20.057 de les 29.958 que hi tenien dret. Això suposa pràcticament un 1,5% menys que en les eleccions de fa quatre, quan el percentatge de vot es va situar en el 68,3%. En aquesta ocasió, han votat de forma anticipada el 30% del cens, la xifra més alta registrada mai.