JOFRE FIGUERAS DOY (Tremp).- Aquest dissabte al matí ha tingut lloc l’acte d’inauguració de la rehabilitació de les antigues adoberies de Tremp i del sender del barranc de la Font Vella. D’aquesta manera ha culminat el procés de recuperació d’aquest espai històric de la ciutat que va quedar en ruïnes i que després de l’actuació ha deixat al descobert una part dels edificis que van acollir durant segles aquesta petita indústria. Les obres es van acabar fa prop d’un any però el projecte no s’ha donat per finalitzat fins ara amb l’arranjament del camí de prop d’un quilòmetre que surt de les mateixes adoberies i segueix el curs del barranc de la Font Vella.
“Ha estat un procés molt llarg, es va començar a moure el 2003, es va aturar i es va reactivar el 2015”, ha comentat l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, que ha destacat també l’itinerari de la Font Vella com un nou “pulmó verd” de la ciutat. “Era un espai ruïnós que cada vegada estava més deteriorat, i hem recuperat la història i el que hem pogut dels edificis”, ha precisat Josep Maria Mullol, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà.
L’acte ha comptat amb la intervenció d’un descendent d’una de les últimes famílies d’adobers que van treballar a l’espai a inicis del segle XX. Un testimoni del qual no se’n tenia constància fins fa poc i que a través del record ha explicat les vivències dels qui treballaven les pells. La inauguració ha finalitzat amb una actuació musical i un aperitiu.
Ara l’edifici de les adoberies ja està obert al públic per l’exterior, mentre que per accedir a la planta baixa, on hi ha les basses, cal fer la visita guiada que s’inclou dintre la del centre històric de Tremp. La visita es pot complementar fent l’itinerari del barranc de la Font Vella, que passa pel pont romànic de Sant Jaume fins a arribar a la carretera C-1412. En un futur es vol enllaçar amb l’altra banda del Noguera Pallaresa a través d’una passarel·la.