REDACCIÓ.- El Departament de Salut ha presentat aquest dijous el Pla d’acció per a la millora de l’atracció i fidelització de professionals al sistema de salut de Catalunya dotat amb 40 milions d’euros, amb l’objectiu de captar i retenir talent. Aquesta xifra no inclou, però, les millores econòmiques dels diferents convenis, el del SISCAT i el de l’ICS.
Tal com han explicat des de Salut, el Pla inclou un seguit d’actuacions repartides en sis grans àmbits: incentius per a l’ocupació de places de difícil cobertura; increment de places disponibles; desenvolupament de les especialitats infermeres; millora de les condicions laborals; aliances estratègiques entre proveïdors, i desplegament de nous rols professionals.
Entre les mesures, destaca el Pla per a l’ocupació de llocs de difícil cobertura que es començarà a implementar en sis mesos. Aquest pla preveu complements retributius i, també, incentius d’habitatge, escolarització i mitjà de transport, entre d’altres. La finalitat és facilitar l’arribada de més professionals als centres més allunyats de les grans capitals i també als centres pròxims a zones rurals, un fet que hauria de beneficiar les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, que sovint es troben amb dificultats a l’hora de cobrir determinades places.
Habitatge en pobles petits
“També hi ha altres incentius interessants com ara l’habitatge a bon preu. Per això estem parlant amb l’Incasol de forma directa i amb l’associació de micropobles de Catalunya; hem d’oferir habitatge a un preu assequible als professionals”, ha emfatitzat el conseller de Salut, Manel Balcells.
A més, Salut impulsarà, per segon any consecutiu, el Programa d’incentius econòmics per als nous residents de Medicina Familiar i Comunitària i d’Infermeria de Salut Mental que triïn Catalunya. La finalitat de la mesura és promocionar aquestes dues especialitats i afavorir l’equitat territorial, atraure i retenir talent. Com en l’edició passada, els residents rebran un incentiu anual d’entre 5.000 i 9.000 euros.
Entre les accions, Salut també incrementarà les places de formació de Grau: en 640, les d’Infermeria i en 145, les de Medicina, que suposen, aquestes últimes, un augment d’un 12,7% més. També augmentarà en 160, l’oferta de places de Formació Sanitària Especialitzada (fins a 86 MIR; 5 PIR; 58 IIR; 7 BIR i 4 FIR).
Metges en més d’un centre
A més, incentivarà aliances estratègiques entre proveïdors per donar resposta a les necessitats d’atenció i que permetin serveis d’àmbit territorial (un equip d’especialistes pel territori, independentment del proveïdor pel qual treballin). A la pràctica, aquestes aliances es traduiran amb contractacions mixtes entre hospitals o, bé, entre hospitals i primària perquè els professionals cobreixin més d’un centre. En aquest sentit, permetrà, per exemple, que professionals com pediatres treballin dos dies a l’hospital i tres a la primària.
“Estem plantejant models compartits de professionals entre l’atenció especialitzada i la primària i models compartits entre diversos hospitals, és a dir, aliances estratègiques que comportin espais i serveis territorials compartits. Tenim diversos exemples que mostren com els serveis clínics compartits són molt eficients. En el decurs d’aquest 2023 dibuixarem un nou mapa sanitari que serà definit per aquestes aliances estratègiques dirigides des del Departament de Salut que han de permetre que els hospitals grans donin suport als hospitals petits”, ha recalcat el conseller.
El Pla també inclou un conjunt de mesures per millorar les condicions laborals, segons han apuntat des de Salut. Aquestes passen per la taula creada per harmonitzar les condicions laborals del sistema sanitari públic amb empreses i sindicats; pel conveni del SISCAT amb una injecció de Salut de 460 M€ que beneficia a 70.000 professionals i, també, amb la implementació dels acords que s’assoleixin en la taula de negociació del conveni de l’Institut Català de la Salut (ICS). “No només s’ha consolidat el conveni del SISCAT, sinó que estem ultimant el conveni de l’ICS, l’altre segon gran conveni del sector”, ha afegit el conseller Balcells.
El Pla també impulsarà el desenvolupament progressiu de les infermeres especialistes a Catalunya, així com el desplegament i la consolidació dels nous rols professionals per donar resposta a necessitats de salut. Així, en els mesos vinents els nous rols que es consolidaran seran els referents de benestar emocional comunitari amb 376 professionals; els dietistes-nutricionistes amb 152; els fisioterapeutes amb 370 i els higienistes dentals amb 365 professionals. Paral·lelament, el Departament desplegarà la figura de l’administratiu sanitari per reduir tràmits burocràtics dels professionals sanitaris.