JUDIT PUJOL ODÉN (Bellestar).- L’Escola Agrària del Pirineu, a Bellestar, ha acollit aquest dijous, una jornada per parlar d’economies de muntanya, centrada en les plantes aromàtiques i medicinals, la tòfona negra i els bolets. Una vintena de persones han participat en la proposta, que ha començat amb una xerrada sobre les opcions productives amb plantes a l’Alt Urgell i Cerdanya.
Des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Eva Moré ha explicat que “a la zona del Prepirineu potser es poden fer plantes més aromàtiques, com les típiques lavandes, timó o hisop i, en canvi, a les zones d’alta muntanya n’hi ha d’altres molt interessants, com la genciana o l’àrnica, que tenen uns requisits específics”.
Els assistents també han pogut conèixer com s’ha de definir el model de negoci, segons el cultiu. Així, una altra representant del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Roser Cristòbla, ha indicat que “si tens una gran superfície, això ho transformaries i ho vendries a l’engròs, a grans volums; i, en canvi, si tens parcel·les més petites, pots arribar fins a fer productes acabats, tant alimentaris com cosmètics o de cures”.
La iniciativa s’emmarca dins el projecte PECT BioMarkets, impulsat pel Consell Comarcal del Solsonès, que proposa desenvolupar un nou model basat en bioproductes, amb un entorn innovador per a l’experimentació. En aquest sentit, la coordinadora del projecte, Mònica Gaza, ha explicat que “es construirà un centre de transformació tecnològica on hi haurà experimentació i transferència de coneixement i el que és important per a nosaltres és que tot aquest coneixement i aquestes tecnologies que es generen al Solsonès es transmetin cap a les comarques de muntanya del Pirineu, que en siguin receptores”.
La jornada de Bellestar ha seguit amb una conferència sobre les opcions productives amb bolets i tòfona i ha tancat amb sessions participatives, per a identificar necessitats de la zona, i assessorament personalitzat.